Το μέλλον της γνώσης: έξυπνες επιλογές πολιτικής για την Ευρώπη του 2050
Την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα προλόγισε ο Επικεφαλής του Γραφείου κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στις θέσεις του ΕΚ που αφορούν στους τομείς της γνώσης, καινοτομίας και τεχνογνωσίας, τονίζοντας επίσης την ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα που προωθούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες τις ίσες ευκαιρίες για άτομα από όλες τις ομάδες του πληθυσμού αλλά και την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών στην έρευνα. Ο κ. Αντωνακόπουλος επισήμανε παράλληλα την αναγκαιότητα για λήψη περαιτέρω μέτρων που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την καλύτερη αποδοτικότητα των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως η χρηματοδότηση από το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα.
Ακολούθως, ο κ. Νίκος Καστρινός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, αναφέρθηκε στις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις στον τομέα της έρευνας, σημειώνοντας ότι αυτή επηρεάζεται και από τις ευρύτερες εξελίξεις στον πολιτικό, οικονομικό και δημογραφικό χώρο.
Παρουσιάζοντας τις κύριες προτάσεις της μελέτης , ο κ. Απόστολος Δημητρόπουλος, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων και εισηγητής της μελέτης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοικτών συστημάτων εκπαίδευσης και έρευνας, το ρόλο της ευελιξίας και πειραματισμού, την ανάγκη για υλικοτεχνικές δομές και για χρηματοδότηση. Σημαίνοντα ρόλο επίσης μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε προς αυτούς τους στόχους.
Ακολούθησε συζήτηση με κύριους ομιλητές τους κκ Φορτσάκη, Κυριακού,Μητσό, και Αγραβάνη με την συμμετοχή του κοινού. Μεταξύ αυτών τονίστηκε ο ρόλος των βραβείων για επιστημονικές έρευνες, το άνοιγμα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου και της χρηματοδότησης προ- και μεταπτυχιακών σπουδών.