ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Θα ξαναβλαστήσουν οι ευκάλυπτοι…

Η αλλαγή στην εικόνα της Αιγίου μετά το κλάδεμα των ευκάλυπτων απασχόλησε την ναυπλιακή επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο σύμφωνα με κείμενο που ανήρτησε ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, το κλάδεμα των ευκάλυπτων ήταν αναγκαίο.

Όπως αναφέρει: «Η συνεννόηση, η επικοινωνία και η συνεργατικότητα είναι προϋπόθεση επιτυχίας. Με αφορμή τις διαφωνίες μεταξύ δημοτών και όχι μόνο, για το κλάδεμα των ευκαλύπτων της οδού Αιγίου σας αναρτώ το παρακάτω κείμενο που μου έστειλε δημότης του οποίου το γνωστικό αντικείμενο και οι σπουδές είναι απόλυτα σχετικές».

Αφού λοιπόν ευχαριστεί τον δημότη για την προσπάθεια του να πληροφορήσει, ο Δ. Κωστούρος αφήνει και τη σπόντα του, σημειώνοντας πως κάποια σχόλια δεν προέρχονται μόνο από άγνοια αλλά και από άλλα κίνητρα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του δημότη:

«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Σχετικά με σχόλια που ακούστηκαν και αφορούν στην αποκλάδωση ευκαλύπτων σε διάφορα σημεία της πόλης μας και κυρίως της οδού Αιγίου σας γνωστοποιώ τα ακόλουθα:

Οι ευκάλυπτοι είναι ένα φυτό αειφύλλων πλατυφύλλων με έντονη ικανότητα αναβλάστησης, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια να έχουν ανακτήσει κόμη ικανή και ανθεκτική στους ανέμους, αισθητικά δε πολύ βελτιωμένη εμφάνιση.

Οι ευκάλυπτοι της οδού Αιγίου αποτελούν υπολείμματα της άλλοτε δενδροστοιχίας που δημιουργήθηκε από τους ελληνικούς σιδηροδρόμους (ΟΣΕ) παράλληλα με τις σιδηροτροχιές. 

Παρότι είχαν και στο παρελθόν αποκλαδωθεί η κόμη τους ήταν πάρα πολύ μεγάλη ώστε να εγκυμονείται κίνδυνος αποσπάσεως κλαδιών από ισχυρούς ανέμους και πρόκληση ατυχημάτων. 

Η υπερβολικές διαστάσεις του κορμού και της κόμης των δεν ήταν ότι καλύτερο από πλευράς ασφάλειας αλλά και αισθητικής.

Για τους παραπάνω λόγους επιβάλετο η με μεγάλη προσοχή και προσπάθεια αποκλάδωσή τους, αλλά και λόγω των υπερβολικά μεγάλων κλάδων και του βάρους των.

Η ολική αποκλάδωσή τους πρέπει να γίνεται στο αυτό περίπου ύψος και να ληφθεί πρόνοια ώστε οι αναβλαστήσεις στο κατώτερο τμήμα του κορμού να απομακρύνονται έγκαιρα ώστε η αισθητική τους εμφάνιση να είναι ικανοποιητική και παράλληλα να ενισχύονται τα αναβλαστήματα του ανώτερου τμήματος του κορμού, ώστε εντός σχετικά μικρού χρονικού διαστήματος να επέλθει αποκατάσταση και οι κίνδυνοι ατυχημάτων να ελαχιστοποιηθούν».