ΕυρώπηΑρχείο

Νέα της Συνόδου – Στρασβούργο, 7 – 10 Μαρτίου 2016

Συζήτηση για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας της 7ης Μαρτίου
Ο Μπερτ Κέντερς, εξ ονόματος της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσουν στην ολομέλεια τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την κρίση στο μεταναστευτικό την Τετάρτη το πρωί. Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επίσης επί των θεμάτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης εαρινής συνόδου κορυφής του Συμβουλίου (17-18 Μαρτίου).
 
Οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των γυναικών προσφύγων
Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, θα απευθυνθεί στην ολομέλεια.
 
Συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη το απόγευμα για την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ. Ο κ. Λεβέν είναι Σοσιαλδημοκράτης και ηγείται την για πρώτη φορά κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών και Πρασίνων στη Σουηδία από τον Οκτώβριο του 2014. Μετά το πέρας της συζήτησης στην ολομέλεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου με τον κ. Λεβέν και τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.
 
Υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες για τα παιδιά με γάλα και φρούτα στα σχολεία
Τα παιδιά σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει σύντομα να επωφεληθούν από ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και θα πρέπει επίσης να διδάσκονται καλύτερα για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Αυτά προβλέπει ένα νέο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ανεπισήμως συμφωνηθεί με τους υπουργούς της ΕΕ, και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Εάν η πρόταση εγκριθεί, τα μέχρι σήμερα ξεχωριστά καθεστώτα προώθησης κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία θα συγχωνευτούν και ο ετήσιος προϋπολογισμός των νέων αυτών προγραμμάτων θα αυξηθεί από τα 20 εκατ. ευρώ στα 250 εκατ. ευρώ.
 
Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των μεταδοτικών νόσων των ζώων
Μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο των ξεσπασμάτων ασθενειών των ζώων, όπως η γρίπη των πτηνών και η αφρικανική πανώλη των χοίρων, θα συζητηθούν στην ολομέλεια τη Δευτέρα και θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τρίτη. Η νομοθετική πρόταση για τις ασθένειες που μεταδίδονται στα ζώα και, ενδεχομένως, στους ανθρώπους, επαναπροσδιορίζει το ζήτημα της πρόληψης και θα πρέπει να βοηθήσει τους επαγγελματίες να συμβαδίζουν με την επιστημονική πρόοδο. Το σχέδιο νόμου συμφωνήθηκε ανεπίσημα από τους ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2015.
 
Μικρόβια: Το ΕΚ ζητά περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών στη γεωργία
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να περιοριστεί η χρήση των υφιστάμενων αντιμικροβιακών φαρμάκων και να ενισχυθεί η ανάπτυξη καινούριων φαρμάκων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ολοένα αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα σημερινά αντιβιοτικά. Στην ψηφοφορία της Πέμπτης επί της επικαιροποίησης της κοινοτικής νομοθεσίας για τα κτηνιατρικά φάρμακα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την απαγόρευση της παροχής συλλογικών και προληπτικών αντιβιοτικών αγωγών στα ζώα, και την υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της έρευνας για νέα φάρμακα.
 
Τσιγάρα: Ετυμηγορία του ΕΚ για τις συμφωνίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
Το ΕΚ αναμένεται να υποστηρίξει σε ψήφισμά του, την ερχόμενη Τετάρτη, ότι χρειάζονται καλύτερα εργαλεία ελέγχου προκειμένου να φανεί κατά πόσο οι συμφωνίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και της παραποίησης προϊόντων καπνού με τις τέσσερις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες έχουν αποτέλεσμα. Οι ευρωβουλευτές δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με την πρόσφατη αξιολόγηση της Επιτροπής για τη συμφωνία με την Philip Morris International (PMI), η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2016. Η Επιτροπή θα αποφασίσει αν πρέπει να προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας με την PMI μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, ενώ οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις με την PMI πρέπει να είναι διαφανείς.
 
Διεθνής προστασία των πληροφοριοδοτών
Πώς πρέπει να προστατεύονται οι πληροφοριοδότες; Αυτό το ερώτημα θα θέσουν οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή και το Συμβούλιο σε μια συζήτηση στην ολομέλεια την Τετάρτη. Οι ευρωβουλευτές θα αναφερθούν στην υπόθεση του πληροφοριοδότη και ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αφού κρατήθηκε πρώτα στα φυλακή και στη συνέχεια σε κατ ‘οίκον περιορισμό, κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.
 
Απόσπαση εργαζομένων στο εξωτερικό
Τις προτάσεις για αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ένα κράτος μέλος και αποστέλλονται από τον εργοδότη τους προσωρινά σε κάποιο άλλο, θα παρουσιάσει στους ευρωβουλευτές την Τρίτη το απόγευμα η Επίτροπος Απασχόλησης, Marianne Thyssen, αμέσως μετά την έγκρισή τους από το σώμα των επιτρόπων.
 
Βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών για την ενίσχυση του εμπορίου και της ανάπτυξης
Ένα σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών που παρέχονται σε θαλάσσιους λιμένες στην ΕΕ, όπως αυτών του ελλιμενισμού , του ανεφοδιασμού καυσίμων και της ρυμούλκησης, θα ψηφιστεί την Τρίτη. Για να αποτραπεί η κατάχρηση των τιμών και να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στον καθορισμό των τελών για τις υπηρεσίες αυτές και για τη χρήση των λιμενικών υποδομών.
 
Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ: Εκθέσεις προόδου για το 2015
Το ΕΚ θα συζητήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ για το 2015 με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν την Τετάρτη. Αναμένεται να χαιρετίσει την πρόοδο που σημείωσαν οι δύο χώρες όσον αφορά την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, ενώ θα τις παροτρύνει να εφαρμόσουν τις σχετικές στρατηγικές και συμφωνίες στο ακέραιο. Αναμένεται επίσης να θιχτούν θέματα που υστερούν στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης και η καταπολέμηση της διαφθοράς