ΟικονομίαΑρχείο

Να έρθουν οι Σέρβοι να γνωρίσουν το Ναύπλιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φορούμ «Γνωρίστε Επιχειρηματικά τη Σερβία» στις 17 και 18 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη από το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνέχεια του πλαισίου συνεργασίας που τέθηκε στην Philoxenia Θεσσαλονίκης με το Ελληνο-σερβικό Επιμελητήριο, και τη συμμετοχή της στην έκθεση IFT Βελιγραδίου, προσκλήθηκε να συμμετέχει και να δώσει την αιγίδα της μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.

Στο φόρουμ, την Πελοπόννησο εκπροσώπησε η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου θέτοντας τα θεμέλια για την έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας με το Ελληνο-σερβικό Επιμελητήριο. Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου πρότεινε στους Σέρβους, μεταξύ άλλων, να έρθουν να γνωρίσουν την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο. Προτάθηκε επίσης το δεύτερο ελληνοσερβικό φόρουμ να γίνει στην Πελοπόννησο, κάτι το οποίο οι διοργανωτές με ευχαρίστηση αποδέχθηκαν.

Το Ελληνοσερβικό Φόρουμ αποτελεί την πρώτη προσπάθεια επαφής και γνωριμίας με την αγορά της Σερβίας  μεταξύ των  δυο χωρών και των επιμέρους προορισμών. Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών έγινε παρουσίαση των επιχειρηματικών δυνατοτήτων και ευκαιριών στη Σερβία καθώς και εξειδικευμένες παρουσίασεις του Δήμου Βελιγραδίου, των αεροδρομίων της Σερβίας και της αεροπορικής εταιρείας Air Serbia.

Όπως τόνισαν ο Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου κ. Γεωργάκος Κώστας και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γυφτόπουλος στις παρεμβάσεις τους, με την παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθίσταται σαφές ότι η ανάπτυξη των διμερών διακρατικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αφορά στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και στο σύνολο του ελληνικού επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου.

Η κα. Νικολάκου στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή για την ενδυνάμωση της τοπικής μας οικονομίας. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου συναντήθηκαν στα γραφεία του Ελληνο-σερβικού με το Διοικητικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η διοργάνωση του σημαντικού γεγονότος στην Πελοπόννησο. Η κα. Νικολάκου χαρακτήρισε τη διοργάνωση του 2ου Ελληνο-σερβικού Φόρουμ στην Πελοπόννησο πολύ σημαντική ευκαιρία για την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας  με δεδομένο ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου να έρθουν σε επαφή με σοβαρές Σερβικές επιχειρήσεις. Συνάντηση υπήρξε επίσης με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αντώνη Γυφτόπουλο για την δυνατότητα διαπεριφερειακής συνεργασίας σε θέματα τουρισμού και αγροτικής οικονομίας.

Στο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φορούμ «Γνωρίστε Επιχειρηματικά τη Σερβία» συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Ευστρατίου Κόλλια-Τσαρουχά, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα, κ. Dusan Spasojevic, ο Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Sinisa Pavic, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Μίχαλος Κωνσταντίνος καθώς και εκπρόσωποι Δήμων και επαγγελματικών φορέων και των δυο χωρών. 

Το Βίντεο με την τοποθέτηση της Ντίνας Νικολάκου: