ΕκδηλώσειςΑρχείο

Λυγουριό: Η τραγωδία ως οικουμενικό αγαθό στον ελληνορωμαϊκό κόσμο

Ο Δήμος Επιδαύρου, με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard συνδιοργανώνουν την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016 και ώρα 8μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου, στο Λυγουριό, με θέμα: «Η τραγωδία ως οικουμενικό αγαθό στον ελληνορωμαϊκό κόσμο».

Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κα. Ιωάννα Καραμάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συνομιλήτρια η Μαρία Μικεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής και Σκηνογραφίας του Αρχαίου Θεάτρου, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων και εκδηλώσεων “Events Series 2016”.
 

Σύντομη περίληψη της διάλεξης
Ποια η απήχηση της τραγωδίας πέραν των συνόρων της Αττικής μετά τον 5ο αιώνα π.Χ.; Πώς αναδεικνύεται σε οικουμενικό πολιτισμικό αγαθό για τον ελληνορωμαϊκό κόσμο και πώς δημιουργούνται οι συνθήκες επιβίωσης και πρόσληψής της; Η ομιλία επιχειρεί να διερευνήσει την εξάπλωση της τραγωδίας σε όλον τον τότε ελληνόφωνο κόσμο, όπως προκύπτει από τις αναβιώσεις τραγικών έργων, τις πλούσιες εικονογραφικές μαρτυρίες για την αρχαία παράσταση, καθώς και από την καίρια θέση της τραγικής ποίησης στην παιδεία των ελληνιστικών χρόνων. Η πολιτισμική αξία και διαμορφωτική επίδραση της αρχαιοελληνικής τραγωδίας καταδεικνύεται περαιτέρω μέσω της πρόσληψής της στη ρωμαϊκή δραματουργία.

Βιογραφικό σημείωμα της ομιλήτριας
H Ιωάννα Καραμάνου, επίκουρη καθηγήτρια αρχαίας τραγωδίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Λονδίνου (UCL). Είναι συγγραφέας των βιβλίων Euripides: Danae and Dictys (De Gruyter, Βερολίνο-Νέα Υόρκη 2006) και Euripides: Alexandros (υπό έκδοση εντός του 2016), ενώ έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Homeric Receptions across Generic and Cultural Contexts (De Gruyter, Βερολίνο-Νέα Υόρκη 2016). Έχει εκπονήσει περισσότερες από τριάντα επιστημονικές μελέτες για την αρχαία τραγωδία και την πρόσληψή της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνείς συλλογικούς τόμους.