ΟικονομίαΑρχείο

Αθήνα-Σπάρτη 2 ώρες: Στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή της Σπάρτης παρέδωσε στην κυκλοφορία το νέο αυτοκινητόδρομο «Λεύκτρο – Σπάρτη», μήκους 47 χλμ, το πρώτο αυτοτελές οδικό έργο με σύμβαση παραχώρησης που παραδίδεται ολοκληρωμένο. 

Ο αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο – Σπάρτη» διασχίζει τους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με κεντρική διαχωριστική νησίδα και σύγχρονες προδιαγραφές οδικής ασφάλειας. Με την παράδοση σε κυκλοφορία του νέου αυτοκινητοδρόμου η χρονοαπόσταση Αθήνας – Σπάρτης, διαμορφώνεται πλέον σε μόλις 2  ώρες.  

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός διασχίζει κατά το μεγαλύτερο μήκος του ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπία της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας, την πανέμορφη κοιλάδα του Ευρώτα. Βρίσκεται μεταξύ των ορεινών όγκων του Ταΰγετου και του Πάρνωνα δύο από τα πλέον ιστορικά βουνά της πατρίδας μας. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, ερευνήθηκαν περί τις 150 θέσεις  αρχαιολογικών ευρημάτων. Τα ανακαλυφθέν, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Ανισόπεδου Κόμβου Λογγανίκου, ρωμαϊκό λουτρό λόγω της σπουδαιότητας του αποσπάστηκε και μεταφέρθηκε στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Πελλάνα, ο οποίος απέχει 15 χλμ από τη Σπάρτη. Εκεί θα αναδειχθεί ώστε να μπορεί να εκτίθενται στους επισκέπτες.

Το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη τόσο του Νομού Λακωνίας όσο και των Κυθήρων. Θα βελτιώσει την προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών του Νομού Λακωνίας και της νήσου των Κυθήρων και θα συνδράμει στην αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών.  

Επιπρόσθετα, θα βελτιώσει σημαντικά τη δυσχερή σήμερα οδική σύνδεση μεταξύ Σπάρτης και Καλαμάτας (μέσω Ταϋγέτου), η οποία θα γίνεται πλέον σε 45 λεπτά επί ενός συγχρόνου αυτοκινητόδρομου, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις και για τον αερολιμένα Καλαμάτας.


Τατούλης: Η Πελοπόννησος υλοποιεί βήμα – βήμα το πιο ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο στη χώρα

«Ο οδικός άξονας Λεύκτρο – Σπάρτη σε συνδυασμό με τις λοιπές οδικές υποδομές που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή συνιστούν ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνδράμοντας αποφασιστικά στην πολιτική προτεραιότητα μας για ανάπτυξη της οικονομίας μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τελετή παράδοσης του τμήματος Λεύκτρο – Σπάρτη στην κυκλοφορία τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016.

«Σήμερα εκπληρώνεται το πολιτικό όραμα που συνδιαμορφώσαμε το 2005 με τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Σουφλιά και τον τότε Υπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο για την προσθήκη του τμήματος Λεύκτρο – Σπάρτη στον οδικό άξονα Κόρινθο – Καλαμάτα, το οποίο τότε πολλοί είχαν χαρακτηρίσει «όνειρο θερινής νυχτός» δήλωσε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «σταδιακά μετατρέπουμε τη Λακωνία από παραμεθόριο περιοχή που ήταν μέχρι σήμερα σε δυναμικό παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ακόμη ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν έτοιμο στο 95% εδώ και δύο χρόνια και ότι θα είχε παραδοθεί στην  κυκλοφορία αν η τότε Κυβέρνηση είχε εφαρμόσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Αυτή ακριβώς την απόφαση υλοποίησε η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση απειλούσε με εξεταστική επιτροπή την Κυβέρνηση αν την εφάρμοζε, ενώ τώρα την εμφανίζει ως το αποτέλεσμα «σκληρής διαπραγμάτευσης». 


Σπιρτζής: Το ελληνικό δημόσιο κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με την αναθεωρημένη σύμβαση

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 θα δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό έργο σύνδεσης του βασικού αυτοκινητοδρόμου με την Μεγαλόπολη, μήκους 12 χλμ και μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο περιφερειακός άξονας Καλαμάτας, μήκους 15 χλμ.  με όλους τους προβλεπόμενους κόμβους συνδέσεων. Με αυτά τα συμπληρωματικά έργα ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε χρήση το σύνολο του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Πελοποννήσου «Μορέας».

Ειδικότερα, για τον αυτοκινητόδρομο Μορέας και με την ευκαιρία της παράδοσης του τμήματος «Λεύκτρο – Σπάρτη» στην κυκλοφορία, ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τόνισε τη σημασία της αναθεωρημένης σύμβασης που προώθησε και ψήφισε η κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε μια εποχή, που πρέπει να προστατεύεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη.

Ειδικότερα και αναφερόμενος στην αναθεωρημένη σύμβαση, ο κύριος Σπίρτζης σημείωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, συγκριτικά με τη συμφωνία που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το κράτος κερδίζει άμεσα  από τις αποζημιώσεις παραχωρησιούχου και κατασκευαστή 102 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο παραχωρησιούχος παραιτείται από αξιώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική Σύμβαση Παραχώρησης του 2008, σε ποσό που ανέρχεται σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ.