ΠολιτικήΑρχείο

Το ασφαλιστικό ισοπεδώνει κάθε κοινωνική τάξη

“Το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξαιτίας της διακυβέρνησης του τελευταίου ενάμιση χρόνου που πήγε τη χώρα πολλά και μεγάλα βήματα πίσω σε κάθε κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό δείκτη, έχει εξαιρετικά αρνητικές διατάξεις για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων. Διατάξεις κατά πολύ βαρύτερες απ’ ό,τι θα χρειαζόταν αν η χώρα δεν είχε εγκαταλείψει την πορεία που διακόπηκε στις αρχές του 2015, κατά πολύ βαρύτερες απ’ ό,τι θα χρειαζόταν αν η χώρα διέθετε σήμερα μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με αξιοπιστία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, για μια ακόμη φορά στη θητεία της παρούσης κυβέρνησης, έρχεται με διαδικασία που δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στα κοινοβουλευτικά ήθη, συνοδευόμενο από μια θάλασσα τροπολογιών, πολλές απ’ αυτές έχουν ως μόνο στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών γραμματίων.

Αυτό το ασφαλιστικό – φορολογικό αν το είχε φέρει με παρόμοιες προβλέψεις άλλη κυβέρνηση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα καλούσαν τους πολίτες να ξεσηκωθούν και δεν θα άφηναν τίποτα όρθιο όπως έκαναν και στο παρελθόν. Αυτοί που ψηφίζουν αυτό το ασφαλιστικό – φορολογικό, μέχρι προχθές ήταν στην πρώτη σειρά των διαδηλώσεων.

Τα ίδια στελέχη τότε μιλούσαν για δίκαιη οργή των αγανακτισμένων, δικαιολογούσαν ακόμη και την ωμή βία για να μαζεύουν ψήφους. Οι ίδιοι χαρακτήριζαν λαιμητόμο το μέηλ Χαρδούβελη, και τώρα έφεραν και ψήφισαν τρισχειρότερα, πολύ πιο βαριά μέτρα, που έχουν τη σφραγίδα της δικής τους ανεπάρκειας.

Είδαμε τις τελευταίες μέρες τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να κάνουν το άσπρο-μαύρο. Όμως οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά τι τους υποσχέθηκε  ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει την ψήφο τους. Είπαν ότι δεν θα μειώσουν τις κύριες συντάξεις, και τις μειώνουν. Δεσμεύθηκαν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, και τις μειώνουν από 10 έως 35% τις κύριες και από 35 έως 70% τις επικουρικές, αυξάνοντας παράλληλα τις ασφαλιστικές εισφορές. Είπαν ότι δεν θα εφαρμόσουν ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, και τις εξαφανίζουν, όπως εξαφανίζουν και τα Μετοχικά Ταμεία, με επιπλέον επιπτώσεις στους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας. Είπαν ότι θα προστατεύσουν τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και καταργούν το ΕΚΑΣ για 300.000 συνταξιούχους, ενώ μειώνουν και τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Είπαν πως θα αυξήσουν την εθνική σύνταξη και τη μειώνουν –από τα 384 στα 345 ευρώ. Είπαν πως δεν θα πειράξουν τα εφάπαξ και τα μειώνουν μέχρι και 20%, ενώ ουσιαστικά τα εξαφανίζουν για τους νέους και τους αυριανούς συνταξιούχους, όπως εξαφανίζουν και το επίδομα γάμου από τις νέες συντάξεις. Και μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα μέτρων, έχουν την αμετροέπεια να μας λένε ότι τάχα πάνω από το 90% των ασφαλισμένων δεν θίγονται! Πώς συμβαδίζει αυτός ο ισχυρισμός με το χαράτσι 1.8 δις ευρώ  στις συντάξεις;

Τι έχουν αλήθεια να πουν στον αγροτικό κόσμο; Στους αγρότες που εδώ και χρόνια δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης απέναντι στον αθέμιτο ξένο ανταγωνισμό, στο υψηλό κόστος παραγωγής, τις  χαμηλές τιμές του παραγωγού, τους νέους φόρους και τις επιβαρύνσεις, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων των αποζημιώσεων; Με την τροπολογία που έφεραν την τελευταία στιγμή φορολογούν πλέον και τις αγροτικές ενισχύσεις.

Τι έχουν αλήθεια να πουν στους αγρότες στους οποίους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε προσωπικά μόλις πριν από δύο μήνες ότι θα διατηρηθεί ο ΟΓΑ και θα ενισχυθούν οι αγροτικές συντάξεις, για να έρθουν σήμερα να καταργήσουν άμεσα τον ΟΓΑ, και να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών έως και τρεις φορές πάνω, για να φτάσουν συνολικά στο 27% (στο 20% το 2022 και με το ποσοστό ασφάλισης να πηγαίνει στο 6,95 από το 2,5% που είναι σήμερα); Έτσι στηρίζουν τον αγρότη και την αγρότισσα; Αυξάνουν τις εισφορές ακόμα και στα καφενεία των μικρών χωριών που δεν βγάζουν ούτε το μεροκάματο.

Τι έχουν αλήθεια να πουν στους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους, που έχουν οδηγήσει στην ανεργία και τη μετανάστευση; Το βάρος των υποχρεώσεών τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπερβαίνει πλέον το 60% του εισοδήματός τους, και με τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πολλές περιπτώσεις θα φτάνει το 80%! Χτυπούν τους νέους επιστήμονες, χτυπούν τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, χτυπούν την απασχόληση των πιο δημιουργικών και παραγωγικών ομάδων της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς, που υποτίθεται ότι βάζει τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς, τα έκανε θάλασσα στους αριθμούς με βαριές συνέπειες στους ανθρώπους. Το 2014 η οικονομία έπαιρνε τα πάνω της. Η ανάκαμψη είχε ξεκινήσει, με επιστροφή στην ανάπτυξη, με μείωση της ανεργίας, με μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, με μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση στο 13%,με πρωτογενή πλεονάσματα, με βαθιές ανάσες στο ψυχολογικό κλίμα.

Ενάμιση χρόνο μετά, ενάμιση χρόνο ανεπάρκειας στη διακυβέρνηση και καταστροφικών πειραμάτων,αυτοί που πληρώνουν τα σπασμένα, είναι κυρίως οι πιο αδύναμοι. Με την καταιγίδα των έμμεσων φόρων, πλήττονται κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Με την άφρονα επίθεση στις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, σπρώχνονται επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μετανάστευση και καταδικάζονται στην ανεργία και στην εργασιακή επισφάλεια όσοι μένουν στη χώρα.

Οι πολιτικές αυτές είναι αδιέξοδες. Το έχουν καταλάβει πια και οι ίδιοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Το έχουν καταλάβει καλά και οι πολίτες, ακόμη κι αυτοί που τους στήριξαν, στηρίζοντας τις ελπίδες τους στις υποσχέσεις τους. Έβαλαν πάλι τη χώρα σ’ ένα καταστροφικό φαύλο κύκλο με την πολιτική ανευθυνότητά τους και μ’ ένα ασφαλιστικό – φορολογικό  που φέρει τη δική τους σφραγίδα, τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.