ΠολιτισμόςΑρχείο

Η καινοτομία των φετινών Επιδαυρίων

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος ήταν παρών -κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης- στην συνέντευξη τύπου του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Θεοδωρόπουλου που έγινε στο κτίριο Η της οδού Πειραιώς 260 στην Αθήνα.

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ο Υπουργός κ. Μπαλτάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, ο Πρόεδρος του Διαζώματος κ. Μπένος, πλήθος συνεργατών του Φεστιβάλ, του καλλιτεχνικού κόσμου και των δημοσιογράφων.

Η σημαντική είδηση μέσα από την συνάντηση -συνέντευξη είναι η προετοιμασία της υλοποίησης του Λυκείου Επιδαύρου το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την σύμπραξη του Δήμου Επιδαύρου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του τμήματος θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με την συνεργασία της Κίνησης Πολιτών “Διάζωμα”.

Κεντρική επιδίωξη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ είναι να ιδρυθεί ένας εκπαιδευτικός θεσμός στην Επίδαυρο, ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, το Λύκειον Επιδαύρου, το οποίο θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο. Το Λύκειον Επιδαύρου θα είναι ένα διεθνές κέντρο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου με στόχο να ζωντανέψει η περιοχή μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και τη συνάντηση ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς.

 
Ο Δήμαρχος Επιδαύρου μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Καταρχάς, θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός της πρόσκλησής μου ως Δήμαρχος Επιδαύρου, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, να παρευρεθώ στην ανακοίνωση του προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ για το Καλοκαίρι του 2016.

Η Επίδαυρος, το Θέατρο της Επιδαύρου, αποτελεί διαχρονικά τον ομφαλό του πολιτισμού, και η παγκόσμιας εμβέλειας αίγλη του, το καθιστά έναν από τους σημαντικότερους πόλους σε σχέση με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Με την έναρξη των Επιδαυρίων το 1954, η τοπική κοινότητα άρχισε να αποκτά σιγά σιγά, ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και άποψη για το θέατρο. Η εξέλιξή τους σε θεσμό, επηρέασε τον τρόπο σκέψης και την ζωή των πολιτών μας. Συνέβαλε δε σημαντικά, στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς από την είδηση ότι το όραμα περί της ιδρύσεως Σχολείου Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο, τείνει να υλοποιηθεί από τον κύριο Θεοδωρόπουλο, τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Θεωρούμε πως αυτή η καινοτόμα ενέργεια, θα αποτελέσει ύψιστη μορφή παιδαγωγίας, διότι η μελέτη του έργου των τραγικών, διαμορφώνει ηθικά τον άνθρωπο, αφού ο τραγικός ήρωας αποκτά την γνώση μέσα από την συμφορά και οδηγείται τελικά στην ηθικοπνευματική κάθαρση.»