ΚοινωνίαΑρχείο

Η πρόταση του Επιμελητηρίου Αργολίδας για τα αυθαίρετα

Το Επιμελητήριο Αργολίδας το τελευταίο διάστημα  κατέγραψε σωρεία παραπόνων από επιχειρηματίες μέλη του, για τα συνεχή προβλήματα  που προκύπτουν για το επιχειρηματικό περιβάλλον από τον Ν. 4178/13 περί νομιμοποιήσεως αυθαίρετων.

Ειδικότερα σύμφωνα πάντα με το Ν. 4178/13, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης γιατί έχουν μόνο ισόγειες κατασκευές, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με συντελεστή 1, για τις καθ΄ υπέρβαση του συντελεστή δόμησης αυθαίρετες κατασκευές, που έχουν κάνει στο ισόγειο, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που τον έχουν εξαντλήσει ήδη.

Με την πρόβλεψη αυτή το ποσό που προκύπτει πλέον είναι πολύ υψηλό και  δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την λειτουργία  των επιχειρήσεων σε πολλά επίπεδα δεδομένης της παρατεταμένης δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η  εθνική οικονομία.

Τα αποτελέσματα για όποια μικρομεσαία επιχείρηση υπάγεται στις διατάξεις του παραπάνω νόμου και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα υψηλά ποσά που απαιτούνται,  είναι οδυνηρά.

Κι αυτό γιατί όχι μόνο δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν και να ενισχυθούν από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός  Νόμος κ.λ.π.) προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά σε μια χρονική περίοδο που καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από την κυβέρνηση για να εισέλθει η χώρα σε Αναπτυξιακή τροχιά και το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη των επενδύσεων και η μείωση της ανεργίας.

Στα πλαίσια της στήριξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Αργολίδας ο Πρόεδρος κ. Φώτης Δαμούλος  λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διαμαρτυρίες σχετικά με την τροποποίηση του συγκεκριμένου Νόμου περί αυθαιρέτων, απέστειλε επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη ζητώντας του να προβεί στην τροποποίηση του Ν. 4178/13 επειδή η σημερινή μορφή του νόμου είναι άδικη για τις περιπτώσεις που υπάρχει περίσσευμα συντελεστή δόμησης και αντιμετωπίζεται με το ίδιο πρόστιμο με αυτούς που έχουν εξαντλήσει τη δόμηση του ακινήτου.

Η τροποποίηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νόμο περισσότερες επιχειρήσεις (βιοτεχνίες-αγροτικές αποθήκες) οι οποίες έχουν επί το πλείστον ανάγκη για ισόγειες κατασκευές και όχι καθ΄ ύψος επεκτάσεις.

Με την τροποποίηση εντάσσονται ευκολότερα όλοι όσοι έχουν υπέρβαση κάλυψης ή πλαγιών αποστάσεων και δεν έχουν εκμεταλλευτεί το δικαίωμα δόμησης που απορρέει από το συγκεκριμένο ακίνητο για προσθήκη ορόφου.

Η τροποποίηση θα αφορά το φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής (παράρτημα Α) με την προσθήκη τετραγωνιδίου «5(στ):0% υπέρβαση δόμησης» με συντελεστή στον υπολογισμό προστίμου 0,1, αντί του συντελεστή 1 που εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις περιπτώσεις με υπέρβαση δόμησης <50%, και «7(δ):0% υπέρβαση κάλυψης» με συντελεστή 0,1.