Αρχείο

Kοινωνική αυτοδιαχείριση

ΤΟ ΥΨΗΛΟ κόστος του νερού ύδρευσης καθώς και ο κίνδυνος ανομβρίας με τις όποιες συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, θα ξυπνήσουν και πάλι τις ορέξεις ΠΑΣΟΚων και λοιπών θιασωτών των ιδιωτικοποιήσεων του νερού στο νομό και για αυτό έκρινα σκόπιμη την συζήτηση πάνω στην διαχείριση με βάση ένα σκεπτικό από το εργαστήρι πολιτικής έκφρασης και κοινωνικής αλληλεγγύης «Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του νερού είναι ένα στοίχημα για τον καπιταλισμό. Είναι η καθολική και οριστική εκμετάλλευση της ίδιας της ζωής.

Οι περιπτώσεις του Παρισιού στη Γαλλία, της Νάπολης στην Ιταλία και του Λονδίνου στην Αγγλία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Τον Νοέμβριο του 2008 το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τις ιδιωτικές εταιρείες Veolia και Suez, οι οποίες είναι δυο από τις γαλλικές εταιρείες που κυριαρχούν παγκοσμίως στον τομέα της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης. Οι δύο εταιρείες είχαν τη διαχείριση του συστήματος ύδρευσης του Παρισιού από το 1985, αλλά ο δήμος αποφάσισε να δημιουργήσει τη δημοτική εταιρεία Eau de Paris και να θέσει υπό την εποπτεία του τη λειτουργία του συστήματος από το 2010. Η ΚΙΝΗΣΗ αυτή του δήμου να μην ανανεώσει τις συμβάσεις είχε ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθεί το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, οδηγώντας σε μείωση των τιμολογίων κατά 8% σε σχέση με το 2009. Επιπροσθέτως, ένα πλήθος δήμων (40 τον αριθμό), ανάμεσα σε αυτούς και δήμοι όπως του Μπορντό και του Μπρέστ, έχει αποφασίσει την επαναδημοτικοποιήση της διαχείρισης του συστήματος ύδρευσης.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ άλλωστε, ο δήμος της Νάπολης αποφάσισε την ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του νερού μετά την δημιουργία δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2011 όπου το 96% ψήφισε κατά διαχείρισης των δικτύων από ιδιωτικές εταιρίες.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση του Λονδίνου οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν μετά το 1989 επί κυβέρνησης Θάτσερ είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του νερού σε πρώτη φάση κατά 50% και συνολικά κατά 245% μέχρι το 2006. Παράλληλα τα λειτουργικά κέρδη των εταιριών είχαν υπερδιπλασιαστεί σε ποσοστό 142% μέσα σε οκτώ χρόνια. ΟΙ ΜΑΧΕΣ υπέρ των επαναδημοτικοποιήσεων παρέχουν μία αληθινή ευκαιρία στους πολίτες όχι μόνο στο να εναντιωθούν έναντι του καθεστώτος ιδιωτικοποιήσεων αλλά και να βοηθήσουν προς την δημιουργία εταιριών σύμφωνα αλλά και για τις ανάγκες αυτών».
 
(Του Άκη Ντάνου)