ΚοινωνίαΑρχείο

Μαθαίνω να μην καπνίζω

Η  31η Μαΐου  κάθε έτους  έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία από το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον έλεγχο και τον περιορισμό του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές και ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποσοστό που ισοδυναμεί με 10.000 θανάτους την ημέρα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως.

Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε οκτώ από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Επίσης, το άμεσο και το έμμεσο κόστος της θεραπείας των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό της υγείας, παγκοσμίως.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του Σχεδίου δράσης πρόληψης, ενημέρωσης, προαγωγής υγείας για το 2016 εφαρμόζει προγράμματα προάσπισης, προαγωγής της υγείας και ευεξίας του ατόμου καθώς και ενημέρωση ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα υγείας, καμπάνιες στα σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την περιφερειακή εκπαίδευση και χώρο προβολής αντικαπνιστικών μηνυμάτων, spots, videos, κλπ.

Παρατηρώντας  τις άσχημες συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα, πήραμε την πρωτοβουλία για την εφαρμογή του προγράμματος παρέμβασης για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία.(πρόγραμμα HEART II, «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ»).

Το πρόγραμμα ΗΕΑRΤ ΙΙ «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ» αποτελεί προϊόν συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υγείας, του  Ιδρύματος  Ιατροβιολογικών  Ερευνών της Ακαδημίας  Αθηνών και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Το «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ» έχει ως σκοπό την πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Οι μαθητές που συμμετέχουν στην παρέμβαση έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο για:
1. Τις βλάβες του καπνίσματος.
2. Την εξάρτηση από το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού.
3. Τους αιτιολογικούς παράγοντες έναρξης του καπνίσματος, δίνοντας έμφαση στην επιρροή της παρέας και της διαφήμισης.
4. Την κινητοποίηση τους για την ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την προστασία του εαυτού τους από την εξάρτηση του καπνίσματος.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εφαρμόζει μια σταθερή πολιτική, που έχει συνέχεια και αξιοποιήσιμα αποτελέσματα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ιδίως των νέων μέσα από διαρκείς παρεμβάσεις και ευαισθητοποίησης του κοινού και των φορέων υγείας για την καταπολέμηση του καπνίσματος.