ΟικονομίαΑρχείο

Για κλωτσιές! Εξαίρεσαν από ΠΟΠ την φέτα και τις ελιές Καλαμών…

Εξαιρούνται της λίστας της «προστασίας» ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης η φέτα και οι ελιές Καλαμών στο κείμενο της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική (SADC).

Ειδικότερα, μολονότι στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται πάνω από 200 προϊόντα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ευρωπαϊκών Π.Ο.Π, στην περίπτωση της φέτας και των ελιών Καλαμών υπάρχουν σαφείς υποσημειώσεις.

Συγκεκριμένα, με ειδικούς αστερίσκους τονίζεται ότι για διάστημα πέντε ετών οι υφιστάμενοι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής διατηρούν τη δυνατότητα παραγωγής και εμπορίας της φέτας υπό την επωνυμία «South Africa Feta» ή «Feta-style» ή «Feta-type» και με σαφή αναγραφή του τρόπου παραγωγής. Να σημειώσουμε πως η φέτα έχει κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π. και παράγεται αποκλειστικά από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, σε συγκεκριμένους νομούς της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων.  


Η Ελλάδα συναίνεσε με την εισαγωγή «Νοτιοαφρικάνικης φέτας»!

Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση η Συμφωνία SADC δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Bαγγέλης Αποστόλου και ο επίτροπος Φ. Χόγκαν συμφώνησαν χθες σε ένα κείμενο-δήλωση της Επιτροπής. Στο κείμενο αυτό, μεταξύ άλλων, υπάρχει η δέσμευση ότι κατά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.

Παρ’ όλα αυτά, σε κανένα σημείο του κειμένου της συμφωνίας SADC δεν υπάρχει αναφορά ότι δύναται να υπάρξει αναθεώρηση μετά το πέρας της πενταετίας, σχετικά με τους όρους για την εμπορική χρήση του ονόματος φέτα από τους παραγωγούς της Νότιας Αφρικής.

Τα δύο προϊόντα αποτελούν τα δυνατά χαρτιά για τις ελληνικές εξαγωγές, που στην περίπτωση της φέτας μεταφράζεται σε αξία πάνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ στις επιτραπέζιες ελιές αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση όμως σφυρίζει αδιάφορα και επιχειρεί να κρύψει το θέμα κάτω απ’ το χαλάκι…


Αντιδράσεις από ΣΕΒΓΑΠ και Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αντίστοιχη συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA) -όπου και εκεί η φέτα μαζί με τρία ακόμα τυριά εξαιρούνται από την εν δυνάμει προστασία τους ως ΠΟΠ- επί της ουσίας οδηγούν στην απώλεια της ταυτότητας της φέτας από τον παγκόσμιο χάρτη, καθώς η καταναλωτική αναγνώριση για το εθνικό μας προϊόν θα ατονήσει, με τη ζυγαριά να στρέφεται υπέρ κάθε είδους λευκού τυριού. Ο ΣΕΒΓΑΠ, τονίζοντας την παράλογη αυτή εμπορική εξαίρεση, ζητά να θωρακιστεί η ονομασία «feta».

Με τη σειρά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε αυτή τη συμφωνία και καλεί την κυβέρνηση να κατοχυρώσει την ελληνικής παραγωγής φέτα, ως Προϊόν Ονομασίας  Προέλευσης (ΠΟΠ) με την ονομασία «φέτα» καθώς επίσης και το εξαιρετικό ΠΟΠ ελληνικό προϊόν με τη διεθνή αναγνώριση ΠΟΠ «ελιάς Καλαμάτας». Πρόκειται για δύο προϊόντα εμβληματικά και απόλυτα ταυτισμένα με τη διατροφική παράδοση και την γαστρονομία της χώρας μας.

Τα δυο αυτά προϊόντα ΠΟΠ είναι βασικά για την παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελούν τις ναυαρχίδες των προϊόντων ΠΟΠ της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και συνεπώς για την αγροτική και εθνική μας οικονομία.

Στη παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία είναι σε εξέλιξη και η Διατλαντική  Συμφωνία, η Συμφωνία με τη Νότια Αφρική αντί να προστατεύει την ελληνική φέτα ως ΠΟΠ προϊόν από τις απομιμήσεις που παράγονται σε εκτός ΕΕ χώρες, όπως ο Καναδάς και η νότια Αφρική, έρχεται να ενθαρρύνει την πρακτική αυτή.