ΚοινωνίαΑρχείο

Καλά τα Αρχαία αλλά τα Νεοελληνικά πότε θα μάθουν να τα μιλάνε;

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας με αφορμή την πρόταση των 56 Πανεπιστημιακών για κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από πρωτότυπο κείμενο στο Γυμνάσιο. Μία πρόταση που δεν άρεσε καθόλου στους φιλολόγους, που πιστεύουν ότι τα Αρχαία έχουν να προσφέρουν στους μαθητές αυτής της ηλικίας, αν και οι ώρες διδασκαλίας τους είναι περισσότερες από αυτές των Νέων Ελληνικών.

Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ανέκαθεν διακατέχονταν από μία υπερβολική αλλά κατανοητή τάση προς τον κλασικισμό και από ακατανόητη έλλειψη ουσιαστικής πρακτικής παιδείας, αλλά το κυριότερο είναι πως τα νέα παιδιά πλέον δεν ξέρουν να μιλήσουν και να γράψουν σωστά στη νεοελληνική! Συνεπώς κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά με την όλη εκπαιδευτική διαδικασία όπως εκφράζεται στις μέρες μας…

Επιχειρήματα πάντως μπορούν να προκύψουν και από τις δύο πλευρές, αφού θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως την ίδια στιγμή πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκουν την αρχαία ελληνική γλώσσα με τους φοιτητές να ανεβάζουν μέχρι και θεατρικές παραστάσεις στα αρχαία ελληνικά, ενώ αρκετά σχολεία στο εξωτερικό την εντάσσουν στο πρόγραμμά τους, έχοντας αποδειχθεί μάλιστα ότι, μεταξύ άλλων, βοηθούν στη σωστή χρήση του εγκεφάλου και θεραπεύουν την δυσλεξία.

 
Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμη κ. Αναπληρώτρια Υπουργέ,  
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την πρόταση των 56 Πανεπιστημιακών, η οποία αφορά στην κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο με ταυτόχρονη αύξηση των ωρών των Νέων Ελληνικών.

Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση αυτή.  Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε δια μακρών στην παγκοσμίως αναγνωρισμένη αξία των Αρχαίων Ελληνικών στη διαμόρφωση μιας συνθετικής και αφαιρετικής σκέψης, για οποιονδήποτε άνθρωπο και πολύ περισσότερο για τον Έλληνα. Περιοριζόμαστε να επισημάνουμε ότι «ο Θεός μας χάρισε μια γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα και χαριτωμένη, που αντέχει ακόμη, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά για να τη φάνε έφαγαν όσο μπόρεσαν, αλλά απομένει μαγιά», όπως έγραψε ο Σεφέρης.

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση είναι να επιτρέψουμε να διαμορφωθεί ένα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των λειτουργών της. Προφανώς μπορεί να προκύψει ένας γόνιμος διάλογος για το μέγα ζήτημα της Γλωσσικής Διδασκαλίας στο σχολείο που θα αφορά σε μια ολιστική προσέγγισή της, με γνώμονα τη βελτίωσή της.

Δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν πως πίσω από την πρόταση αυτή ελλοχεύουν σκέψεις είτε περί ενοποίησης ειδικοτήτων, με στόχο να καλύπτουν οι εκπαιδευτικοί το ωράριό τους με οτιδήποτε διαθέσιμο υπάρχει, είτε γλωσσικού αφελληνισμού. Τιμούμε τους πανεπιστημιακούς συναδέλφους – και ο Σύνδεσμός μας το έχει αποδείξει επανειλημμένως αυτό, έχοντας φιλοξενήσει αρκετούς στον νομό –, ωστόσο εκφράζουμε την άποψη ότι η πρόταση των 56 δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση.  Μας κάνει, πάντως, εντύπωση το γεγονός ότι προέκυψε από το πουθενά, δεν προτείνει κάποια αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών, αλλά απευθείας ζητά την κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο. Αντί να υπάρξει διάλογος για την αλλαγή/ απλοποίηση των σχολικών εγχειριδίων, την βελτίωση της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, συγκεντρώνονται υπογραφές για να καταργηθεί εντελώςτη διδασκαλία των αρχαίων από το πρωτότυπο!

Είμαστε βέβαιοι, κ. Υπουργοί, πως θα λάβετε υπόψη σας την εκτίμηση όλων ημών, που καθημερινά δίνουμε εντός της αίθουσας τη μάχη για την πληρέστερη καλλιέργεια του γλωσσικού αισθητηρίου των μαθητών και των μαθητριών μας.»