Δεν πρόκειται να δωθούν αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελιάς
Δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ τις ζημιές λόγω ακαρπίας της ελιάς, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο Μάρκος Μπόλαρης σε ερώτηση του Γιάννη Ανδριανού. Παρά το γεγονός ότι η ακαρπία έχει προέλθει λόγω των καιρικών συνθηκών, ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αποζημιώσεις.
Τι απαντά ο Μπόλαρης:
“Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.3877/15-9-2010 (ΦΕΚ 160 Α’) ‘Σύστημα προστασία και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας’, στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ υπάγονται συγκεκριμένοι φυσικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή και ειδικότερα: α. Ο παγετός β. Το χαλάζι γ. Η ανεμοθύελλα δ. Η πλημμύρα ε. Ο καύσωνας και η ηλιακή ακτινοβολία στ. Το χιόνι ζ. Οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις η. Οι κίνδυνοι από τη θάλασσα καθώς επίσης οι ζημιές από αρκούδα, οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR, καθώς και οι ζημιές που προκαλούνται από άγρια κουνέλια στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου. Σε εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νόμου, εκδόθηκε η αριθ. 157502/27-7-2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1668/Β’) ‘Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛΓΑ’, όπως ισχύει σήμερα.
Εκ των ανωτέρω, προκύπτει ότι οι ζημιές που προξενούνται στη φυτική παραγωγή από ακαρπία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Ωστόσο οι ζημιές θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείες καιρικές συνθήκες (άρθρο 4 του Κανονισμού ΚΟΕ – αριθμ. 2812245/8-4-2008 ΚΥΑ – ΦΕΚ 628/Β’). Για τον σκοπό αυτό, έχει ορισθεί ένα κατώφλι ζημιάς πέρα από το οποίο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων. Το κατώτατο αυτό όριο έχει καθοριστεί στο 30% των ομοειδών ειδών της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό θα πρέπει να ισχύουν και τα κάτωθι:
α. να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης
β. τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και
γ. να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Πρόβλημα και στην Ερμιονίδα:
Το ότι η παραγωγή της ελιάς για την παραγωγική χρονιά 2016-2017 θα είναι πάρα πολύ μικρή εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν, ισχύει και για την περιοχή της Ερμιονίδας, ενώ γι’ αυτό το λόγο έχει υποβληθεί και σχετικό αίτημα από ελαιοκαλλιεργητές, το οποίο διαβιβάζει με τη σειρά του ο Τάσος Λάμπρου προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου.
Συγκεκριμένα απαιτείται να εξεταστεί:
α) Η δυνατότητα αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ.
β) Η συνέχιση ή μη του προγράμματος δακοκτονίας γιατί το κόστος επιβαρύνει και τους αγρότες μας.
γ) Η εκτίμηση των υπηρεσιών για το επίπεδο της μειωμένης παραγωγής.