ΚοινωνίαΑρχείο

Φτιάχτε τον Αη Γιώργη πριν θρηνήσουμε θύματα

Ανησυχία προκάλεσε η πρόσφατη πτώση τμήματος της τοιχοποιίας κατά την ώρα του εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο. Τα προβλήματα στατικότητας του ναού είναι γνωστά και έχει δρομολογηθεί λύση αλλά αυτή φαίνεται πως πρέπει να επισπευστεί για να μην θρηνήσουμε θύματα.  

Αυτό ζητά και ο Γιάννης Ανδριανός με νέα Ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά με θέμα την ανάγκη άμεσης έναρξης έργων συντήρησης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και αποκατάστασης του ενετικού κτηρίου στο Ναύπλιο.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Με νέα Ερώτησή μου, και ύστερα από την πρόσφατη πτώση τμήματος της τοιχοποιίας κατά την ώρα του εσπερινού που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, επανέρχομαι στο ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης άμεσης έναρξης έργων συντήρησης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Στον Ιερό Ναό, κτίσμα του 16ου αιώνα, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ρωγμές στις κολόνες του καθολικού με τις σιδερόβεργες να έχουν διαβρωθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό, τμήματα από τις αγιογραφίες να έχουν υποστεί ζημιές από την υγρασία, ενώ εξωτερικά τα κεραμίδια της στέγης έχουν σπάσει και το νερό της βροχής μπαίνει στο εσωτερικό του ναού. Δεδομένης της έκτασης της φθοράς, υπογραμμίζω εμφατικά ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς παρέμβαση για την ενίσχυση της στατικότητας του μνημείου ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιών αλλά και ατυχήματος εντείνεται σημαντικά».