ΚοινωνίαΑρχείο

Καλπάζει ο κορωνοϊός: 2.056 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα νέα μέτρα ανά ζώνη

Το ψυχολογικό όριο των 2000 κρουσμάτων ξεπεράστηκε σήμερα στην Ελλάδα, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκτοξεύεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 2.056 νέα κρούσματα Covid-19 στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 39.251, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες. Τα 4.112 (10.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.278 (33.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

135 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 626 θανάτους συνολικά στη χώρα. 238 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή, την αλλαγή του υγειονομικού χάρτη της χώρας σε δύο ζώνες -από τέσσερις που ήταν μέχρι πρότινος- με συγκεκριμένες δέσμες μέτρων για καθεμία από αυτές ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου 2020 και για ένα μήνα, τίθεται σε ισχύ ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός, βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Τα μέτρα στη Ζώνη Επιτήρησης

Στην πρώτη ζώνη (Ζώνη Επιτήρησης) εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου.

Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Και πλήρης τηλε -εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Τα μέτρα στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.

Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.