ΡεπορτάζΑρχείο

Ο «Παλαμήδης» ανακάλυψε χαμένο έργο του Ευριπίδη

Μία είδηση που αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη, αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων μία άγνωστη τραγωδία του Ευριπίδη στο πλαίσιο του Πρότζεκτ αναζήτησης παλιμψήστων «Παλαμήδης».

Συγκεκριμένα βρέθηκαν σε παλίμψηστο χαρτί δύο χειρόγραφα αρχαία κείμενα βυζαντινής προέλευσης. Το ένα από αυτά είναι του 11ου αιώνα και αναφέρεται, κατά πάσα πιθανότητα, σε ένα χαμένο έργο του Ευριπίδη και το άλλο είναι του 13ου αιώνα και αναφέρεται σε κάποιο φιλοσοφικό κείμενο στο πνεύμα του Αριστοτέλη.

Το πρώτο παλίμψηστο βρέθηκε στα Ελληνορθόδοξο πατριαρχείο των Ιεροσολύμων με την ονομασία “Codex Hierosolymitanus Sancti Sepulcri 36” και περιλαμβάνει 556 σελίδες. Το δεύτερο βρέθηκε στην βιβλιοθήκη του Παρισιού με τον τίτλο “Codex Parisinus Graecus 1330” και περιλαμβάνει 188 σελίδες. Το όνομα της τραγωδίας που διασώθηκε και φαίνεται να είναι σχεδόν πλήρης δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ σε αυτή δόθηκε προσωρινά το όνομα του πρότζεκτ «Παλαμήδης», μέχρι να εξακριβωθεί για ποιά τελικά πρόκειται.

Αν και η ύπαρξη των συγκεκριμένων παλίμψηστων είναι γνωστή εδώ και καιρό, μέχρι τώρα αυτά δεν έχουν διερευνηθεί στο σύνολό τους. Να σημειώσουμε πως από τις 90 τραγωδίες του Ευριπίδη, μόνο το 1/5 έχει μέχρι σήμερα διασωθεί.