ΠολιτισμόςΑρχείο

33 παρεμβάσεις με στόχο 600 γονείς στην Αργολίδα

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις του Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής», ευχαριστεί όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί τους για την πραγματοποίηση των δράσεων, είτε ανταποκρινόμενοι σε δικά του αιτήματα, είτε προτείνοντας εκείνοι δράσεις συνεργασίας. Και φέτος οι παρεμβάσεις του Κέντρου αφορούσαν όλες τις ομάδες στόχους- χώρους, μέσα στους οποίους ζουν και δρουν παιδιά και έφηβοι, ή μπορούν να έχουν υποστηρικτικό ρόλο στην πορεία της ζωής τους. Ήταν δράσεις που βασίζονται σε θεσμικές συνεργασίες, αλλά και σε συνεργασίες που έχουν χτιστεί μέσα στα 14 χρόνια λειτουργίας μας.

Συνεχίστηκαν σταθερές συνεργασίες, όπως με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το στρατό, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις σχολικές Μονάδες και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Ο Παλαμήδης». Δημιουργήθηκαν και νέες με συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κοινωνικούς φορείς.
 

Στο χώρο του σχολείου, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν μακρόχρονα και βραχύχρονα προγράμματα – παρεμβάσεις (200 παρεμβάσεις που αφορούσαν περίπου 4000 μαθητές), άμεσα από τα στελέχη του Κέντρου στους μαθητές και αφορούσαν στην καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, την διαχείριση των συναισθημάτων, την βελτίωση της επικοινωνίας, την προστασία του εαυτού, αλλά και την πρόληψη συγκεκριμένων εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως την χρήση του καπνού, του αλκοόλ, των ουσιών, την προβληματική χρήση του διαδικτύου. Επίσης υλοποιήθηκαν προγράμματα που αφορούσαν στην διαχείριση συγκεκριμένων αγχογόνων καταστάσεων για τους μαθητές, όπως η μετάβαση σε άλλο σχολικό πλαίσιο, η ενδοσχολική βία και η επιρροή και η πίεση της παρέας των συνομηλίκων.

Για τους Εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, υλοποιήθηκαν Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και παρεμβάσεις, σε συγκεκριμένα Προγράμματα Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, που μπορούν να υλοποιήσουν εκείνοι στους μαθητές, αλλά και σε θέματα που αφορούν στο χώρο του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαχειριστούν, όπως η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών και η ενδοσχολική βία (με 15 παρεμβάσεις προσεγγίστηκαν 250 περίπου εκπαιδευτικοί). Επίσης υπήρξε συστηματική εποπτική στήριξη σε εκπαιδευτικούς, που θέλησαν να εφαρμόσουν κάποιο από τα προγράμματα, και για αυτή την σχολική χρονιά αφορούσαν 68 μαθητικά τμήματα.
 

Για τους γονείς πραγματοποιήθηκαν μακρόχρονες συστηματικές δράσεις κλειστές ομάδες και βιωματικά εργαστήρια, με στόχο την βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια και την ενίσχυση τους στο γονικό  ρόλο. Αλλά και βραχύχρονες παρεμβάσεις με συγκεκριμένες θεματικές, όπως η ενδοσχολική βία- ο ρόλος της οικογένειας, οι εξαρτητικές συμπεριφορές, τα όρια και οι κανόνες, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου καθώς και παρουσιάσεις, στους γονείς, των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στους μαθητές. Σε αυτή τη σχολική χρονιά προσεγγίστηκαν με 33 παρεμβάσεις περίπου 600 γονείς.

Συνεχίζοντας την συνεργασία με την Στρατιωτική Μονάδα ΚΕΜΧ Ναυπλίου, υλοποιήθηκαν τέσσερις παρεμβάσεις, ανά σειρά στράτευσης (περίπου 600 στρατευμένοι ανά παρέμβαση).
 

Υπήρξε επίσης συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Άργους, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις με θέμα την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης σε δυο από τα τμήματα που λειτούργησαν. Και με το παράρτημα Άργους της ΑΣΠΑΙΤΕ, υλοποιώντας για τους σπουδαστές βιωματικά εργαστήρια με θέματα όπως την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την ενδοσχολική βία.

Για την ευρεία κοινότητα διοργανώθηκε Ημερίδα με προσκεκλημένους ομιλητές, υπήρξε συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων, ενημερωτικά περίπτερα σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΚΥΤΤΑΡΟ και συμμετοχή με διανομή έντυπου υλικού και αναμνηστικών σε αθλητικές εκδηλώσεις.
 

Οι δράσεις και παρεμβάσεις του Κέντρου αφορούν όλο τον Νομό Αργολίδας και ακολουθείται βιωματική προσέγγιση σε μικρές ομάδες. Επίσης παρέχεται βραχεία συμβουλευτική σε ατομικό επίπεδο.