ΚοινωνίαΑρχείο

Πρεσβευτής του Ναυπλίου και της Ορθοδοξίας ο Μητροπολίτης Αργολίδας

Δεν αρκείται μόνο στο ποιμενικό του έργο στην Ελλάδα, αλλά σφυρηλατεί την Ελληνογερμανική φιλία και ανοίγει δίαυλο για τον τουρισμό  ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος.
 
Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Όττομπρουν, ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος κέρδισε την αγάπη της αδελφοποιημένης με το Ναύπλιο πόλης της Βαυαρίας.
 
Ο Μητροπολίτης Αργολίδας ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός εκπρόσωπος του Νομού, στον εορτασμό της12ης Ελληνο-Βαυαρικής ημέρας πολιτισμού που εορτάζεται κάθε χρόνο, με ευθύνη, διοργάνωση και συντονισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στη κεντρική και ιστορική πλατεία Odeonsplatz του Μονάχου.
 
Εκεί συναντήθηκε με τον παρεπιδημούντα Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, την Γενική Πρόξενο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, τον αντιπρόεδρο της Βαυαρικής Βουλής κ. Μέγιερ και άλλους επισήμους.
 
Η εκεί παρουσία του τόσο πολύ γοήτευσε την υπεύθυνη της αδελφοποίησης του Ναυπλίου με το Όττομπρουν κα. Αντρέα Ζέμπεκ (Andrea Seeböck) που έγραψε σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης: «Wir waren sehr erfreut über den Besuch seiner Eminenz, des Bischofs von Nafplio, unserer Partnerstadt, und natürlich Erzpriester Malamoussis! Das war eine schöne Überraschung» (Χαρήκαμε ιδιαίτερα για την επίσκεψη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη απ το Ναύπλιο την αδελφοποιημένη πόλη και φυσικά του Πρωτοπρεσβύτερου (Απόστολου) Μαλαμούσση – σ.σ ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσσης διακονεί στην περιοχή του Μονάχου-. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη).
 
Κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης επισκέψεώς του στην Βαυαρία ο Σεβασμιότατος μετέφερε στη πόλη του Μονάχου και Λειψανοθήκη με ιερά Λείψανα του εκ Κριμαίας Αγίου Λουκά του Ιατρού. Ο  Άγιος Λουκάς ο ιατρός διέμενε για ένα χρονικό διάστημα τη πόλη του Μονάχου, σπουδάζοντας ζωγραφική, ως μαθητής ενός ονομαστού γερμανού ζωγράφου του 19ου αιώνα Το πρωί της περασμένης Πέμπτης ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της πόλης Μονάχου και ακολούθως επισκέφθηκε το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.
 
Την επομένη το πρωί επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και το Λύκειο Μονάχου, όπου μίλησε για τη ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά του ιατρού. Φυσικά δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη πόλη Νταχάου όπου ξεναγήθηκε στο μαρτυρικό αυτό χώρο. Επίσης επισκέφθηκε τα διάφορα περίπτερα των ελληνικών και ελληνοβαυαρικών συλλόγων Μονάχου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία του και στο υπό κατασκευή «Ελληνικό σχολείο Μονάχου», το πρώτο εκτός Ελλάδος σχολείο, ιδιοκτησίας της Ελληνικής Πολιτείας και να ευχηθεί την περαιτέρω απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών, οι οποίες προς το παρών έχουν διακοπεί εξ αιτίας της ελληνικής πλευράς με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Βαυαρίας να παγώσει την χρηματοδότηση του σχολείου. Το «Ελληνικό σχολείο Μονάχου» θα στεγάσει 750 μαθήτριες και μαθητές και αποτελεί μακροχρόνιο όραμα της ελληνικής παροικίας στη Βαυαρία.