ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πράσινο φως για το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων) της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης παρουσία σχεδόν του συνόλου των μελών, καθώς και πολλών πολιτών, διότι η συνεδρίαση αυτή είχε βαρύνουσα σημασία.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε μία νέα βελτιωμένη μελέτη στην οποία έχουν γίνει κάποιες αλλαγές οι οποίες είχαν να κάνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα η οποία δεν υπάρχει, ορίζοντας την ποσότητα στους έως 100.000 τόνους χωρίς να υπάρχει χρονική δέσμευση, όπως έχει το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας 28 χρόνια.

Οι δήμαρχοι αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και παρότι δεν έλλειψαν οι εντάσεις, ενέκριναν τελικά ομόφωνα τον ΠΕΣΔΑ του ΦΟΔΣΑ, σε μία θυελώδη συνεδρίαση που έληξε τελικά με χειροκροτήματα, δείχνοντας τον δρόμο προς την αποκεντρωμένη διαχείριση.

Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από τη διοίκηση του φορέα, απαλείφθηκε κάθε αναφορά στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, ενώ αποσύρθηκε ο όρος «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα», καταγράφηκε ωστόσο ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση θα φθάνει τους 100 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων.

Χαρούμενη η Περιφέρεια:
Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου, κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα της σημερινής ιστορικής συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ανέφερε:

Είναι κοινά πλέον αποδεκτό απ’ όλους ότι η μοναδική λύση του μεγαλύτερου και διαχρονικότερου προβλήματος είναι το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με τη σημερινή απόφαση γίνεται πλέον απ’ όλους αντιληπτό ότι όλοι μαζί προχωράμε στην υλοποίηση του έργου αυτού δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη του τόπου μας και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας“.