ΠολιτισμόςΑρχείο

Άριστες εντυπώσεις από την Αντιγόνη των Anima Vita

Γέμισαν οι κερκίδες του Αρχαίου Σταδίου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου το βράδυ της Τετάρτης, από θεατές που έφτασαν εκεί για να παρακολουθήσουν την τραγωδία του Σοφοκλή, “Αντιγόνη”, που παρουσίασε η ψυχοθεραπευτική θεατρική ομάδα “anima vita”.

Η σκηνοθεσία, τα κοστούμια, το σκηνικό, οι κινήσεις των ηθοποιών, η απόδοση των ρόλων και η μουσική άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στο κοινό.

Πολλοί θεατές πήγαν στο Ασκληπιείο από το Ναύπλιο, το Άργος και άλλες περιοχές και καταχειροκρότησαν τους συντελεστές της παράστασης, που κατάφεραν να παρουσιάσουν επαγγελματική δουλειά, αντάξια κάποιων από αυτές που παρουσιάζονται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Μάλιστα πολλοί παρέμειναν μετά το τέλος της παράστασης για να γράψουν τη γνώμη τους στο βιβλίο επισκεπτών.

H ψυχοθεραπευτική θεατρική ομάδα “anima vita” είναι μια ψυχαναλυτική ομάδα θεραπείας και οι εργασίες της βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην επιστήμη της Ψυχανάλυσης.

H σύνδεση ψυχανάλυσης και τραγωδίας είναι γεγονός κι όχι καινοτομία, αφού η ανακάλυψη του ασυνείδητου έγινε στη βάση της φροϋδικής ανάγνωσης του Οιδίποδα.

Το πρώτο όνομα που έδωσε ο Φρόιντ στην ψυχανάλυση ήταν καθαρτική θεραπεία. Ο Αριστοτέλης απέδιδε στην παράσταση της τραγωδίας λειτουργία καθαρτική.

Η τραγωδία και η ψυχανάλυση, λοιπόν βρίσκονται σε κοινή διαδρομή. Κοινός τους τόπος είναι η κάθαρση.

Στην ψυχαναλυτική σκηνή της ομάδας η θεματολογία των επιθυμιών και των ορμών διεγείρονται δια-μέσου της θεατρικής σκηνής και ζωντανεύουν στο λόγο του Κρέοντα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Φύλακα, του Αίμονα, του Τειρεσία και του Χορού, από τα μέλη της ομάδας καταδεικνύοντας το κάθε μέλος τη θέση του στη δική του υποκειμενική σκηνή.

Φωτογραφίες, Video: Ανδρέας Αίσωπος