ΆρθροΑρχείο

Η φτωχοποίηση της Ευρώπης (του Άκη Ντάνου)

ΕΙΝΑΙ κουτό να εξετάζουμε την κατάσταση της χώρας σαν ένα ξεχωριστό φαινόμενο μέσα στην Ευρώπη. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε δίνει συγχωροχάρτι στους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που φέρνουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, τόσο για την οικονομική κατάσταση όσο και για την διαπλοκή και την διαφθορά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι είχαν παρωπίδες και έμεναν στα λόγια καλά να πάθουν. Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει απ αυτή την στήλη πριν τις πρώτες εκλογές του 2015 πως στόχος του ήταν «η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην χώρα μας».

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ είχαν δώσει τότε σημασία για ότι επισημαίναμε πως θα ακολουθούσε. Ζούσαν μέσα στην γενική ευφορία πως θα ξεπηδούσε ένας νέος Τσοβόλας δίπλα σε έναν νέο Αντρέα που θα μας «τα έδινε όλα». Στην συνέχεια εγκλωβιστήκαμε όλοι στο τι φόρους καλούμαστε να πληρώσουμε και στο που οδηγούνται μισθοί και συντάξεις, κι όλα αυτά με την φιλική συνεισφορά των ανίκανων Ελληνικών ΜΜΕ να παράξουν μια ουσιαστική πολιτική είδηση χωρίς την συνοδεία του τρόμου.

ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ μια ματιά στην Ευρώπη, βλέπουμε πως δεν είμαστε οι μόνοι καταδικασμένοι στην μιζέρια. Ακόμα και η Γερμανία την οποία πολλοί βλέπουν ως εργασιακό Ελντοράντο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση κι ας μην της φαίνεται. Από ρεπορτάζ γερμανικού περιοδικού, επιλέγουμε μια συνταξιούχο με το υψηλότερο απ τις τρεις περιπτώσεις εισοδήματος που δημοσιεύει: «Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία διευρύνεται διαρκώς περισσότερο. Αυτό ισχύει και για τους συνταξιούχους. Από το 2006 ο αριθμός των φτωχών συνταξιούχων έχει τετραπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι όποιος ζει μόνος του και με λιγότερο από € 979 καθαρά ανά μήνα, είναι φτωχός.

Η Heidi S. ζει σε μία πολυκατοικία σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα κομβικά σημεία στο Βερολίνο. Ζει εκεί εδώ και 33 χρόνια και έχει συνηθίσει στο θόρυβο. Η 66χρονη εκπαιδευμένη αρτοποιός έχει τους φίλους της εδώ και δεν θέλει με κανένα μέσο να μετακομίσει απ το μικρό διαμέρισμα της του ενάμισου δωματίου. Αλλά το διαμέρισμα είναι άρα πολύ ακριβό αφού κοστίζει 557 Ευρώ, για να μπορεί να έχει βασική ασφάλεια». Φανταστείτε τώρα πως χαμηλότερα τα ασφάλιστρα ανέρχονται στα 330 ευρώ μηνιαίως. Αμέσως αμέσως νοίκι και ασφάλιστρα στοιχίζουν 887 ευρώ. Με τι ζει αυτή η γυναίκα;

ΜΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ, που ζει πλέον ή δεν ζει και ο Έλληνας συνταξιούχος. Πως όμως γίνεται η Ελλάδα να «μπαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης» και η Γερμανία να παρουσιάζει οικονομική ευημερία;

ΑΥΤΗ η αντίθεση είναι που μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κρίση στην Ευρώπη αλλά ανακατανομή, ιδιοποίηση και συγκεντρωτισμός του πλούτου, με αποτέλεσμα οι ισχυροί να ισχυροποιούνται κι άλλοι, η μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα να δυστυχούν και να οδηγούνται στην εξαθλίωση. Πρόκειται ουσιαστικά για ληστεία, με όπλο τους νόμους, των εργαζομένων αλλά και των λιγότερο ισχυρών επιχειρήσεων.

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ βρίσκεται σε μια νέα ιστορική καμπή του. Δεν προσανατολίζεται τόσο στα κέρδη μέσω παραγωγής ή μέσω προσόδων, αλλά στην αφαίμαξη μέχρι την επικράτηση μιας οικονομικής ολιγαρχίας και την διαγραφή όλων των λεγόμενων πολιτικών και οικονομικών δικαιωμάτων της «πλέμπας».