ΕυρώπηΑρχείο

Προκλήσεις και ανεπίλυτες κρίσεις στην Ευρώπη

Η Κομισιόν βρίσκεται στο όλα ή τίποτα. Είτε θα καταφέρει να φέρει τους πολίτες της ΕΕ κοντά στην Ευρώπη ή όχι. Η πρόκληση αυτή έχει το δυναμικό να αλλάξει την ΕΕ στην οποία ζούμε. Έχει το δυναμικό ακόμα και να την καταστρέψει.

 

Η 22η Μαρτίου ήταν μαύρη μέρα για το Βέλγιο, μαύρη μέρα για την Ευρώπη. Η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημάδι ελευθερίας που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο. Είναι και κραυγή αγάπης ενός λαού για τη χώρα του. Σ’ αγαπάμε, ΕΕ. Σ’ αγαπάμε, ΕΕ. Ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης είναι το ξεκίνημα σε βάθος μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Καλοκαιρινή Ατζέντα

Είναι η κατάλληλη στιγμή για την ομιλία της ζωής του… Θα παρουσιάσει ο κ. Juncker σχέδιο δράσης για να πάψει η αποσύνθεση της Ευρώπης μετά το σοκαριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του ΗΒ;

 

Ένα χρόνο μετά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη και ακόμα δεν βρέθηκαν λύσεις για το μεταναστευτικό. Και τώρα έχουν προκύψει μεγαλύτερες απειλές. Η σκιά της τρομοκρατίας στοιχειώνει την Ευρώπη, και η απόφαση του ΗΒ να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως έχει μνημειώδη αντίκτυπο στον ιστό του ευρωπαϊκού έργου. Στην ομιλία που θα γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καθορίσει τις προτεραιότητες του 2017. Χρειάζεται μεταρρύθμιση, θα έρθει όμως; Πρόσφατα είδαμε διάφορες ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις.

 

Είναι απαράδεκτο να μην εκπληρωθούν όσα συμφωνήθηκαν.

 

Ένα πράγμα που δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας πιθανού Brexit: η συνεισφορά των πέντε δις ευρώ του ΗΒ στον Προϋπολογισμό του 2017 της ΕΕ. Παρουσιάστηκε στους ευρωβουλευτές με καθυστέρηση την 1 Ιουλίου, και με ποσό €134,9 δις θα επικεντρωθεί στην οικονομία και την κρίση του μεταναστευτικού. Ορίστε μερικά γεγονότα και ποσά: 10,6 δις ευρώ θα μπουν σε έρευνα και ανάπτυξη σύμφωνα με το Horizon 2020, δύο δις θα προοριστούν για το Erasmus+. 5,2 δις ευρώ θα δαπανηθούν σε ενίσχυση εξωτερικών συνόρων και αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

 

Οι ευρωβουλευτές ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό 2017 το φθινόπωρο. Ας επιταχύνουμε την οδηγία για τα πυροβόλα. Η πρόταση δεν απαντά στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Μετά τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και μετά στις Βρυξέλλες, υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση νόμων για έλεγχο όπλων. Μπορεί όμως το ΕΚ να οδηγήσει τη νομοθεσία στη σωστή κατεύθυνση και να διασφαλίσει ότι θα πολεμήσει κατά μέτωπο την τρομοκρατία; Και δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών όπλων; Πέρσι το εκτελεστικό της ΕΕ έκανε λεπτομερείς προτάσεις για αναθεώρηση της νομοθεσίας για πυροβόλα. Οι στόχοι είναι παύση δύο τύπων ημι-αυτόματων όπλων, απενεργοποίηση όπλων και Καλάσνικοφ, για να μην πέσουν σε λάθος χέρια.

 

Αλλά οι προτεινόμενες αλλαγές δεν θα αντιμετωπίσουν τη μαύρη αγορά. Άρα, θα προκύψουν ερωτήσεις για τη δυνατότητα της νομοθεσίας να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για πλήρη πάταξη της τρομοκρατίας στην πρώτη ολομέλεια;

 

Χρησιμοποιούν ειδικά λιπαντικά που κάνουν το αμάξι να κινείται καλύτερα. Αποσυνδέουν τη μπαταρία. Πολλοί ευρωπαίοι καταναλωτές νιώθουν εξαπατημένοι. Και όχι μόνο εξαιτίας του σκανδάλου της Volkswagen.

 

Παγκοσμίως, 11 εκ. αμάξια επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο ντίζελ της Volkswagen όπου χειρίστηκαν τα δεδομένα δοκιμών των εκπομπών αμαξιών, για να κάνουν τα αμάξια να δείχνουν πιο καθαρά από την πραγματικότητα. Τι θα γίνει όμως μετά; Αυστηρότερες δοκιμές εκπομπών για νέα αμάξια θα ισχύσουν από το Σεπτέμβρη 2017. Το Κοινοβούλιο από την πλευρά του ίδρυσε ερευνητική επιτροπή, τις Μετρήσεις Εκπομπών στον Τομέα της Αυτοκινητοβιομηχανίας, EMIS, και με τη θητεία της να έρχεται στο τέλος της, θα παρουσιάσουν την τελική τους έκθεση στο τέλος του χρόνου.

 

Και τώρα κάποια νέα εν συντομία. Νέα ρύθμιση για βελτίωση της επισήμανσης και ποιότητας βιολογικών προϊόντων είναι στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων. Συμφωνία με τα κράτη μέλη πρέπει να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του χρόνου. Τελευταία ψήφος ολομέλειας αναμένει τη συμφωνία για απελευθέρωση ταξιδιών με τρένο. Προς το παρόν η νομοθεσία αναμένει έγκριση από κράτη μέλη. Έχει γίνει συμφωνία για επιθεώρηση της ποιότητας ιατρικών συσκευών. Αλλά η τελική ψήφος επιβεβαίωσης θα γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Προσπάθειες για λιγότερο αναλώσιμο τρόπο ζωής μετατρέποντας τα σκουπίδια κάποιου σε κινητά τηλέφωνα κάνει ένα βήμα προς την πραγματικότητα. Στα τέλη του χρόνου η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα ψηφίσει τις τέσσερις εκθέσεις κυκλικής οικονομίας: απορρίμματα, υγειονομική ταφή αποβλήτων, συσκευασία απορριμάτων, παλιά οχήματα.

 

Και στο τέλος του χρόνου, απονομή βραβείων στο Κοινοβούλιο.

 

Το φθινόπωρο, θα γίνουν δημόσιες προβολές ταινιών για το Βραβείο Κινηματογράφου LUX που γιορτάζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Το Νοέμβριο η Ολομέλεια θα ανακοινώσει η νικήτρια ταινία για το LUX. Και στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου θα είναι η σειρά να αποκαλυφθεί ο νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Τιμά άτομα ή ομάδα ατόμων που πάλεψαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά της καταπίεσης.