ΚοινωνίαΑρχείο

Ούτε ένα ανήλικο προσφυγόπουλο υπό κράτηση

O Γενικός Γραμματέας Υποδοχής, Οδυσσέας Βουδούρης, επισκέφθηκε τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, που κρατούνται στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα και στην Πέτρου Ράλλη, λόγω έλλειψης εγκεκριμένων δομών. Συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκε από τις Αστυνομικές Αρχές για τις συνθήκες κράτησής τους.

Τα παιδιά διατύπωσαν με ευθύτητα και αξιοπρέπεια τους προβληματισμούς και τα παράπονά τους. Ο Οδυσσέας Βουδούρης διαβεβαίωσε τους ανήλικους ότι είναι πολλοί αυτοί που πραγματικά νοιάζονται για αυτούς και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να λήξει αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό.
 

Αυτή τη στιγμή στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται 10 ανήλικοι πρόσφυγες και στην Πέτρου Ράλλη 15. Σήμερα το απόγευμα επιστρέφουν στο ΠΙΚΠΑ της Λέρου 5 ασυνόδευτοι ανήλικοι, όπως εξάλλου είχε εισηγηθεί ο Οδυσσέας Βουδούρης αμέσως μετά τα γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής στο νησί αυτό.

Ταυτόχρονα, έχει εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με το ΕΚΚΑ και τη ΜΚΟ Μετάδραση, η άμεση μεταφορά 10 ακόμη ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας, που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
 

«Το καθεστώς κράτησης ανήλικων ασυνόδευτων παραμένει μια μελανή κηλίδα στο δημόσιο σύστημα, διότι παιδιά στα οποία οφείλουμε μια αυξημένη φροντίδα, καταλήγουν σε δυσμενέστερες συνθήκες από συνομήλικους που τυχαίνουν της παρουσίας των γωνιών τους», δήλωσε ο Οδυσσέας Βουδούρης, προσθέτοντας πως «η Γενική Γραμματεία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και άλλους θεσμικούς φορείς, δίνει αγώνα δρόμου για να μεταβούν άμεσα τα παιδιά αυτά σε προστατευόμενες ζώνες εντός των δομών για πρόσφυγες». Η ολοκλήρωση των χώρων αυτών προβλέπεται ως τις 20 Αυγούστου.