ΡεπορτάζΑρχείο

Έκλεισε ο Άγιος Νικόλαος – Νέα κατάρρευση της στέγης

Έκλεισε ο ιστορικός Ναός του Αγίου Νικολάου, μετά από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, που προειδοποιούσαν για τον μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης της στέγης.

Μια λιτή ανακοίνωση στην είσοδο του Ιερού Ναού, ενημερώνει τους πιστούς και τους επισκέπτες  ότι «Ο Ιερός Ναός θα παραμένει κλειστός λόγω εργασιών».

Το Σάββατο τοποθετήθηκαν και σκαλωσιές για να μην περνά ο κόσμος και σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

 

Διαβάστε ακόμα: Φωτογραφίσαμε τις αγιογραφίες του Αγ. Νικολάου που καταστρέφονται

 

Δεκαπέντε μέρες μετά την κατάρρευση ενός τμήματος της στέγης, τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 2.30 περίπου μετά τα μεσάνυχτα, ένας δυνατός θόρυβος ξεσήκωσε τους περίοικους από τα κρεβάτια τους. Ένα ακόμα μεγαλύτερο αυτή τη φορά κομμάτι της στέγης, έπεφτε στο δρόμο, ευτυχώς χωρίς να περνά ούτε αυτή τη φορά κάποιος από κάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η γραφειοκρατία “σκοτώνει” τον Άη Γιώργη και τον Λεονάρντο ντα Bίντσι ! (pics)

Από τις 28 Ιουλίου, η εφημερίδα προειδοποιούσε για τον κίνδυνο κατάρρευσης. Τα προβλήματα με τη στέγη του Ιερού Ναού, ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, και αμέσως κινήθηκαν από τον Ιερέα Κυριακό Αγγελόπουλο οι διαδικασίες προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία για αδειοδότηση επισκευής της στέγης. Πριν λίγες ημέρες δόθηκε η άδεια για επισκευή όλης της στέγης και τα επόμενα βήματα είναι η έγκριση από τη Ναοδομία και η εξεύρεση χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού.

 

ΔΕΙΤΕ : Σώστε τον Άγιο Νικόλαο

Εντωμεταξύ με άρθρο του και ο συνεργάτης του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Χρήστος Πιτερός, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου

 

Όσο περνάει όμως ο καιρός τόσο ο κίνδυνος αυξάνεται, τόσο για το εσωτερικό του Ναού, όσο και για τον κόσμο.

Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές των προβλημάτων που υπάρχουν και των ζημιών που ήδη έχουν προκληθεί στο κτίριο. 

Από τότε ο εφημέριος του Ναού Κυριακός Αγγελόπουλος, τόνιζε μιλώντας στον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: «είναι μεγάλες οι ζημιές που έχουν γίνει στις Αγιογραφίες του ναού, ο οποίος είναι 400 ετών. Είναι επικίνδυνο να καταρρεύσουν οι Αγιογραφίες. Γίνεται μεγάλος  αγώνας, εδώ κι έναν χρόνο για να κάνουμε τις επισκευές που χρειάζονται».

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ιερέας η οροφή του Ναού, δεν είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο, αλλά από ξύλα και καλάμια. Επομένως ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Επισκευή σε άλλο σημείο της στέγης είχαν γίνει όταν ήρθε στο Ναό ο παπά Κυριακός, το 1992. Όμως με τον καιρό τα προβλήματα επεκτάθηκαν στο σημείο που σήμερα κινδυνεύει.

Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο Μνημείο από το 1952 (αρ. φύλλου 186/19.8.1952).

Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, ο ναός μεταφέρθηκε από την περιτειχισμένη πόλη στην παραλία, ύστερα από επιθυμία του Eνετού διοικητή του Στόλου Aυγουστίνου Σαγρέδου, το έτος 1713.

O σημερινός ναός του Aγίου Nικολάου θα πρέπει να είναι νεότερος και εγκαινιάστηκε το 1836. Aρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της βασιλικής, με επίπεδη οροφή, τη γνωστή «ουρανία», που προσιδιάζει στις εκκλησίες ιταλικής επιρροής.

Στο εσωτερικό του ναού, αξιοπρόσεκτα είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο άμβωνας, οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες που χρονολογούνται στα έτη 1848 και 1849. Ο κεντρικός πολυέλαιος έχει έρθει από την Oδησσό, όπως και ο δεσποτικός θρόνος.