ΆρθροΑρχείο

Η αναζήτηση της σοβαρότητας και της κοινής λογικής

Καθημερινά είμαστε μάρτυρες γεγονότων τόσο σε εθνικό, σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο που στερούνται σοβαρότητας και κοινής λογικής. Με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να είχαμε ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κρίσης. Εάν είχε δείξει η πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και ευρύτερα η διοίκηση της χώρας σοβαρότητα και δείγματα κοινής λογικής θα είχε επιτευχθεί εδώ και έξι χρόνια ένας εθνικός σχεδιασμός για να ξεφύγουμε από την οικονομική συρρίκνωση και την στασιμότητα στο κενό.

Αναζητείται σοβαρότητα τόσο στον σχεδιασμό όσο και στις αποφάσεις, αναζητείται σοβαρότητα για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη. Αναζητείται σοβαρότητα για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων στην Ελληνική κοινωνία.

Ο αυτοσχεδιασμός, η έλλειψη υπευθυνότητας, η λογική της αυθεντίας και της χωρίς μέτρο κατάκτησης της εξουσίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία και στο πισωγύρισμα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Η Ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να ζει πλέον με ψευδαισθήσεις, τις πληρώσαμε πολύ ακριβά, πρέπει να αναζητήσει την κοινή λογική σε κάθε δράση, σε κάθε ενέργεια, για κάθε λύση.

Η ορθολογική επίλυση των προβλημάτων αποτελεί την προϋπόθεση για την επιτυχία μιας ατομικής και συλλογικής προσπάθειας, για λήψη κρίσιμων αποφάσεων της ζωής μας.

Είναι θέμα κοινής λογικής να αναζητούμε:
– Την εθνική στρατηγική σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής
– Την αποφασιστικότητα έναρξης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανακίνηση της οικονομίας
– Να μην καταστρέφουμε τον κοινωνικό ιστό και να διαμορφώσουμε μία νέα κοινωνική συμφωνία ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς
– Να μη λειτουργούμε με συνθήματα που οδηγούν σε νέες εξαρτήσεις, απομυθοποιώντας την αξία της συμμετοχής και της διεκδίκησης
– Την συλλογική ευθύνη για την πορεία του τόπου και να αντιμετωπίσουμε ακραίες θέσεις και συμπεριφορές από όποιους και αν προέρχονται
– Να υπερασπιστούμε το δημοκρατικό μας πολίτευμα με τις αξίες του και τα ιδανικά του.
 
* Ο Τάσος Λάμπρου είναι Καθηγητής Κοινωνική Εκπαίδευσης, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας