ΕυρώπηΑρχείο

Διφορούμενες απόψεις στο ΕΚ για το ελληνικό πρόγραμμα

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας ότι έχει καθησυχαστικές ειδήσεις για την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε μία μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, στον τομέα των συντάξεων και του τραπεζικού τομέα.
 
Ορισμένοι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις και σημείωσαν ότι ο ελληνικός λαός αξίζει το σεβασμό της Ευρώπης για το πώς αντιμετώπισε τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα. Άλλοι ευρωβουλευτές, αντίθετα, υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και παρότρυναν το Eurogroup και την Ελλάδα να συμφωνήσουν επί ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
 
Οι ευρωβουλευτές είχαν διαφορετικές γνώμες και στο ζήτημα των οικονομικών προοπτικών. Μερικοί αναφέρθηκαν στα βελτιωμένα στοιχεία που αναμένονται στον τομέα της ανάπτυξης για το επόμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ενώ άλλοι εστίασαν στο θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται. Κάποιοι έθεσαν την Ελλάδα ως παράδειγμα της αποτυχίας του ενιαίου νομίσματος «που πρέπει να καταργηθεί», ενώ άλλοι επεσήμαναν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.
 
Το ΕΚ συμμετείχε στον έλεγχο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα (Financial Assistance Working Group – FAWG) με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία).