ΚοινωνίαΑρχείο

Διεθνής σπείρα αρχαιοκαπήλων είχε ρημάξει την Πελοπόννησο

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πέτυχε ένα δυνατό πλήγμα σε διεθνή κυκλώματα που ενέχονται σε αρχαιοκαπηλίες, τόσο στη Χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, διεθνούς χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε πληθώρα υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες και προχθές, σε διάφορες περιοχές της χώρας, 26 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, και πιο συγκεκριμένα 22 ημεδαποί άνδρες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη ημεδαπή, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Συγκριμένα η δικογραφία περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και είκοσι επτά συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των δεκατεσσάρων και πρόκειται  για δώδεκα ημεδαπούς ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.

Μεταξύ των συλληφθέντων,  είναι και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και αναλυτικότερα ένας 69χρονος ημεδαπός, η 51χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, δύο ημεδαποί (πατέρα και  γιός), ηλικίας 54 και 27 ετών, καθώς και δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 53 και 38 ετών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της Χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πύργου, Αγρινίου, Λάρισας, Ρόδου, των Τμημάτων Ασφαλείας Αιγίου, Λαμίας, Τρικάλων, Κορίνθου και Δράμας.

Επιπλέον, ουσιαστική συνδρομή στο προανακριτικό έργο παρασχέθηκε και από αρχαιολόγους από τις εφορείες αρχαιοτήτων Αχαΐας και Κορινθίας, οι οποίοι χρονολόγησαν, περιέγραψαν και εκτίμησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν.