Γύρισαν την Ν. Κίο στο 1822
Η πολύπαθη η Νέα Κίος κι ο κόσμος της πόσο να αντέχουν ακόμα κάποιοι να την ταλαιπωρούν με τις απερισκεψίες τους;
Ο Νόμος 851/21-12-1978 (ΦΕΚ 233 τ. Α΄) «Περί εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος τού Προέδρου τής Δημοκρατίας» καθόριζε την επίσημη εθνική σημαία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, καθώς και τις τεχνικές και τυπικές προδιαγραφές της. Η κλίμακα της σημαίας άλλαξε πάλι σε 2:3, όπως φαίνεται από τις διαστάσεις που προβλέπονται (π.χ. 432:648 ή 90:135). Στα πλαίσια του άρθρου 9, καταργήθηκαν οι διατάξεις των προηγούμενων ετών (1967, 1969, 1971, 1973, 1975). Η επίσημη σημαία, ίδια με τη σημαία του στρατού ξηράς, καταργήθηκε με αυτόν το νόμο και αντικαταστάθηκε πλήρως από την εθνική σημαία, η ανάρτηση της οποίας γίνεται πάνω σε λευκό κοντό, στην κορυφή του οποίου υπάρχει (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) λευκός σταυρός.
Όμως κάποιοι γραφικοί έγραψαν τον νόμο και το εθνικό σύμβολο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και στην θέση του ανέβασαν στο κοντό μια σημαία που έχει αποσυρθεί και αντικατασταθεί από το 1978 και μάλιστα σε δημόσιο χώρο που ελέγχεται από το Λιμενικό Σώμα.
Πρόσκειται για καραμπινάτη παραποίηση συμβόλου υπό την ανοχή των αρχών. Αλίμονο αν ο καθένας μας σήκωνε το μπαϊράκι του κατά το πως ξύπνησε το πρωί. Από τους εργολάβους των αγανακτισμένων πολιτών που γελοιοποιούσαν με τις απομιμήσεις τους το Κολοκοτρώνη, τον Μάρκο Μπότσαρη ή την Μαντώ Μαυρογένους, στους εργολάβους του πατριωτισμού με την παραποίηση των εθνικών συμβόλων.
Θυμίζουμε ότι η εθνική σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω προΐστιο μέρος, υπάρχει ένας λευκός σταυρός. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος». Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης, όπως και ο σταυρός στον ιστό.