ΠολιτικήΑρχείο

Τελικά πόσα παίρνει το Άργος;

Δημιουργική ασάφεια ή κάτι άλλο; Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δίνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, που μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε την Αργολίδα, μάλλον για χαλαρή κουβεντούλα και καφεδάκι…

Η ερώτηση Ανδριανού ήταν σαφής και αφορούσε την ανάγκη εκπόνησης μελετών και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στο Άργος, αλλά ο υπουργός απαντά γενικά και αόριστα, κάνοντας λόγω για έκτακτη χρηματοδότηση 5,5 εκ. ευρώ σε Δήμους της χώρας που επλήγησαν από θεομηνίες και για υποστήριξη από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης.

Απολαύστε τις γενικότητες του υπουργού:
«Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης,  που κατέθεσε o Βουλευτής κ. Ιωάννης Ανδριανός, με θέμα «Ανάγκη εκπόνησης μελετών Και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στο Αργος», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης απευθύνθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Άργους – Μυκηνών με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 28525/15-09-2016 έγγραφο, προς αναζήτηση στοιχείων επί του θέματος.

Μόλις περιέλθουν οι εν λόγω απαντήσεις, θα επανέλθουμε με νεότερο έγγραφό μας, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Α. Χαρίτση, ενισχύονται με 5,5 εκατ. ευρώ οι πληγέντες Δήμοι των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων, o Δήμος Θάσου, o Δήμος Θερμαϊκού καθώς και άλλοι Δήμοι της χώρας που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες. Τα ποσά δίνονται με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης και θα διατεθούν αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ημερών.

Τα χρήματα προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν στους Δήμους μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και πρόκειται να δοθούν απολογιστικά. Η πρωτοβουλία των δύο Υπουργείων εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών.

Για την υλοποίηση των έργων, οι Δήμοι θα μπορούν να υποστηριχτούν από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (Μ.Ο.Δ.), κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας για την υποστήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναγνωρίζει ότι απαιτείται η υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι μελετημένα, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, έργα ουσίας και όχι πια αποσπασματικά έργα βιτρίνας.

Ζητούμενο είναι η Πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες να μη διαπιστώνουν πια τα προβλήματα και να σπεύδουν για την έκτακτη αντιμετώπισή τους μόνο μετά από τραγικές, αλλά αποτρέψιμες, φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, με την έκδοση προσκλήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έργα τοπικών υποδομών (π.χ. για δίκτυα ομβρίων υδάτων). Τα αρμόδια Υπουργεία θα σταθούν αρωγοί στους Δήμους και τις Περιφέρειες για την υποβολή καλά σχεδιασμένων προτάσεων και την υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων έργων.

Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και της Κυβέρνησης συνολικά, είναι η άμεση ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, γεγονός ‘άλλωστε που η Πλειονότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πληγέντες και οι τοπικές κοινωνίες διαπιστώνουν στην πράξη, με τη διαρκή παρουσία του κυβερνητικού και επιχειρησιακού μηχανισμού στο πλευρό τους.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως προς το σκέλος της αποζημίωσης ζημιών που προκλήθηκαν στην περιοχή σε οικίες και επαγγελματίες». 

Τελικά το Άργος πόσα παίρνει κ. Μπαλάφα;