ΚόσμοςΑρχείο

Ενωτικός ο Τραμπ στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ (Vid)

Ενωτικός εμφανίστηκε στην πρώτη του ομιλιά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών οι οποίες τον ανέδειξαν ως τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αν και η Χίλαρι Κλίντον έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερους ψήφους από τον Ντόναλτ Τραμπ, παρόλα αυτά ηττήθηκε, ένα από τα παράδοξα του Αμερικάνικου εκλογικού συστήματος. Σύμφωνα με το CNN, η υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα έλαβε 58.909.579 ψήφους ενώ ο πολιτικός της αντίπαλος και μεγάλος νικητής των εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ, 58.864.093 ψήφους, δηλαδή, η Χίλαρι έχει στη φαρέτρα της 45.486 περισσότερες ψήφους. Κι αυτό γιατί έχει σημασία ο αριθμός των εκλεκτόρων. Η Χίλαρι έχει 218 εκλέκτορες και ο Τραμπ 289.  

«Είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σαν ένας ενωμένος λαός. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς και αυτούς που επέλεξαν να μην με ψηφίσουν» είπε ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός.

«Σας τείνω χείρα φιλίας και σας καλώ να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της χώρας» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος.


Συγχαρητήρια στην Χίλαρι

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι του τηλεφώνησε η Χίλαρι Κλίντον «η οποία μας συνεχάρη για τη νίκη μας και τη συνεχάρην και εγώ και την οικογένειά της για μια πολύ δύσκολη μάχη που έδωσε».

«Η Χίλαρι εργάστηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και της οφείλουμε πολλά για την υπηρεσία της στα δημόσια αξιώματα» είπε για τη συνυποψήφια του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.


Ξεκινά πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης

«Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Θέλω να υπηρετήσω τον λαό» είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ οριοθετόντας ως στόχο την ανοικοδόμηση του έθνους. «Έχουμε τρομερό δυναμικό αναξιοποίητο. Κάθε Αμερικανός θα μπορεί να υλοποιήσει το όνειρο του. Οι ξεχασμένοι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Υποσχέθηκε ότι θα ξαναχτίσουμε νοσοκομεία, σχολεία και τις υποδομές. «Θα γίνουν οι καλύτερες στον κόσμο. Θα δώσουμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Θα φροντίσουμε τους σπουδαίους βετεράνους μας» συνέχισε τις δεσμεύσεις του.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης. Θα καλέσουμε τους καλύτερους για να μας βοηθήσουν. Εχουμε σπουδαίο πρόγραμμα για να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία».


Όχι σε εχθρότητες με λαούς και έθνη

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει είπε ότι «θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά με μας».

«Δεν θα συμβιβαζόμαστε με τη δεύτερη θέση σε τίποτε. Πρόκειται να ονειρευτούμε ξανά για τη χώρα μας μεγάλα πράγματα. Θα είμαστε δίκαιοι με όλους τους λαούς και τα έθνη. Δεν θέλουμε εχθρότητα. Συνεταιρισμό όχι αντιπαλότητα» συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους γονείς του «που με βλέπουν από εκεί ψηλά. Ηταν σπουδαίοι, υπέροχοι από κάθε άποψη». Ευχαρίστησε επίσης την οικογένειά του και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι.