ΚοινωνίαΑρχείο

Οι νοσηλευτές δεν το ριξαν στο πλέξιμο όπως λέει ο Πολάκης

Τον καθημερινό αγώνα των ελλήνων νοσηλευτών και νοσηλευτριών και την απορία για την κατάσταση την οποία αναφέρει στις πρόσφατες δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, καταθέτει ο Γιάννης Μανιάτης σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Ο Π. Πολάκης στα περιθώρια των εγκαινίων του τμήματος πυρηνικής ιατρικής στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας είπε πως «Υπάρχουν και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, εκεί όπου η κεντρική κατανομή είναι 6-8 νοσηλεύτριες, έχουμε 15, 18, 23 ή 25 και πάνε με το πλεχτό».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή του προέδρου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, Δημήτρη Σκουτέλη: «Οι συνάδελφοι της επαρχίας δίνουν τον εαυτό τους να κρατήσουν τα νοσοκομεία ανοιχτά. Ντρεπόμαστε που ένας αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει αυτήν την άποψη για τους νοσηλευτές», δήλωσε εξοργισμένος στο star channel.


Το κείμενο της ερώτησης Μανιάτη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις σας σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό σε Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα, όπου λόγω υψηλού αριθμού κατανεμημένων νοσηλευτριών οδηγούνται σε ασχολίες («πλεχτό») πέραν των καθηκόντων τους, καταθέτω την παρούσα ερώτηση.

Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές στις Νοσηλευτικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ώστε να ανταποκριθούν στα περιστατικά, επείγοντα ή μη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αμεσότητα παρά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό ιατρικής περίθαλψης, υποδομών, αλλά και σε προσωπικό, δεν συνάδει με την εικόνα που ισχυρίζεστε εσείς ότι επικρατεί στο χώρο της υγείας.

Συγκεκριμένα, τα κέντρα υγείας της Αργολίδας και οι Νοσηλευτικές Μονάδες με τις μετακινήσεις και ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο με τις δυνάμεις, την ηθική υποχρέωση και το φιλότιμο των εναπομεινάντων νοσηλευτών και των ιατρών, αλλιώς η υφιστάμενη κατάσταση θα είχε οδηγήσει στο κλείσιμό τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποια Κέντρα Υγείας επικρατεί η κατάσταση στην οποία αναφερθήκατε στις δηλώσεις σας;

2. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες, στις οποίες έχετε δώσει την αρμοδιότητα να ελέγχουν την κατάσταση, σε ποιες ακριβώς δράσεις έχουν προβεί, ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τα φαινόμενα στα οποία αναφέρεστε;

Τι έχουν πράξει, ώστε να τα εξαλείψουν και να διαθέσουν τους επιπλέον νοσηλευτές σε μονάδες της εκάστοτε περιοχής που τους χρειάζονται;»