ΠολιτισμόςΑρχείο

Ήλθε είδε και απήλθε από το Ναύπλιο η Λυδία Κονιόρδου

H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε εχθές το Ναύπλιο όπου και βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσσο Χειβιδόπουλο, τον εφημέριο του Ναού πατέρα Ελευθέριο Μίχο και τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο. Αφού διαπίστωσε ιδίοις όμασι την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ναός και το Ενετικό, και μετά από μία σύντομη επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, μετέβη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας όπου και συμμετείχε σε σύσκεψη.

Στην σύσκεψη εξετάστηκε διεξοδικά η πορεία σύνταξης των αναγκαίων μελετών και οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης (Αγίου Γεωργίου και Ενετικού) από περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ η εύστοχη πρόταση Χειβιδόπουλου για ένταξη της αποκατάστασης του Άη Γιώργη στο ΠΔΕ του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να προχωρήσουν πιο σύντομα οι μελέτες, δεν φαίνεται να εξετάζεται με καλό μάτι.

Χαρακτηριστική είναι και η πρωτοφανής δήλωση της υπουργού ότι οι δημότες, εκτός από αυτά που ήδη πληρώνουν ανταποδοτικά (υποτίθεται) προς στο κράτος, θα πρέπει να βάλουν και κάτι ακόμα από την τσέπη τους για να συντηρηθούν τα μνημεία που σαπίζουν λόγω της αδιαφορίας του υπουργείου…

Ακολούθως η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα του ΥΠ.ΠΟ. όπως τα έργα στο Μπούρτζι, στην Ακρόπολη της Τίρυνθας (αυτά οδεύουν στην ολοκλήρωση), οι απαλλοτριώσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ασίνης, το ενιαίο εισιτήριο αρχαιολογικών χώρων – μουσείων κλπ. (για αυτά τα ζητήματα έγινε ενημέρωση διεξοδική από την κ. Παπαδημητρίου).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός της Υπουργού, οι βουλευτές Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Μανιάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος,ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Μητροπολίτης κ.κ,. Νεκτάριος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιωργος Γαβρήλος, η Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Παπαδημητρίου και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
 

Μετά τη σύσκεψη η κ. Κονιόρδου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Γιάννη Γκιόλα, τον συντονιστή της ΝΕ Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Παπαδόπουλο και στελέχη επισκέφθηκε την «Πύλη Πολιτισμού» στο Ναύπλιο και την «Πολιτιστική Αργολική Πρόταση» στο Άργος. Είχε τη δυνατότητα  από τα Διοικητικά Συμβούλια και μέλη των δυο φορέων να ενημερωθεί για την πλούσια πολιτιστική και κοινωνική τους δράση.

Το πρωί της ίδιας μέρας η κ. Κονιόρδου είχε επισκεφτεί το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στο Ναύπλιο όπου ενημερώθηκε για την πολύχρονη προσφορά του στην παράδοση και στον πολιτισμό.

«Εκτιμώ ότι η επίσκεψη στην Αργολίδα της κ. Κονιόρδου ήταν σημαντική για το νομό καθώς η Υπουργός Πολιτισμού σχημάτισε άμεση και προσωπική άποψη για πολλά θέματα και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του  Υπουργείου Πολιτισμού θα εξετάσει τις λύσεις που απαιτούνται», δήλωσε ο Γιάννης Γκιόλας.