ΡεπορτάζΑρχείο

Χιονισμένα πορτοκάλια – Το καλό και το κακό σενάριο

Μετά το χιόνι τρέμουν για τον παγετό οι αγρότες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, εντείνουν την ανησυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν μέχρι τώρα οι μετεωρολόγοι για την περιοχή του Άργους, όπου βρίσκονται οι περισσότερες καλλιέργειες εσπεριδοειδών, η Δευτέρα και η Τρίτη θα είναι εξαιρετικά δύσκολες ημέρες, αφού η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει σε μηδενικά επίπεδα, αλλά και κάτω του μηδενός, ενώ σε κάποιες περιοχές θα επαναληφθούν οι χιονοπτώσεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

 

Σύμφωνα με εργασία των Ανδρέα Βογανάτση και Ιωάννη Παπαδάκη, που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο «Οι ζημιές που προκαλούνται στα δένδρα ποικίλουν και σχετίζονται όχι μόνο με την ένταση του παγετού αλλά και τη διάρκειά του. Έτσι, οι ζημίες μπορούν να περιοριστούν στα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς (ασθενείς και μικρής διάρκειας παγετοί) ή να προχωρήσουν σε πιο ώριμα φυτικά τμήματα, μέχρι και στον κορμό (ισχυροί και μεγάλης διάρκειας παγετοί)».

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι αυτή τη στιγμή στον Αργολικό κάμπο τα περισσότερα πορτοκάλια παραμένουν στα δέντρα. Έτσι, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες απειλούν σε πρώτη φάση τον καρπό. Άγνωστο παραμένει αν τα συστήματα παγοπροστασίας είναι ικανά να αντιμετωπίσουν έναν ενδεχόμενο ολικό παγετό. Στην περίπτωση ξαστεριάς τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, αφού οι θερμοκρασία στα χωράφια μπορεί να κατεβεί αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, με καταστροφικές συνέπειες.

Το καλύτερο σενάριο είναι πριν ξαστερώσει να ρίξει βροχή, ώστε να λιώσουν τα χιόνια, οπότε οι ζημιές θα περιοριστούν.