ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τα πεπραγμένα του Δήμου Επιδαύρου

Ο δήμαρχος Επιδαύρου επέλεξε αυτήν την χρονική στιγμή για να απευθυνθεί στους δημότες, προκειμένου να τους ενημερώσει για διάφορα ζητήματα θέτοντάς από την δική του οπτική γωνία. 

Όπως σημειώνει ο Κώστας Γκάτζιος:

«Αρχικά θα αναφερθώ στον απολογισμό πεπραγμένων που έγινε στις 23/11/2016, συνδυαστικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού που έγινε στις 20/12/2016.

Θεωρώ πως στην εκπνοή της χρονιάς, ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών και ελάχιστα έως καθόλου έχει διάθεση και χρόνο να ασχοληθεί με τα κοινά και όφειλα να το σεβαστώ. Όπως όφειλα να σεβαστώ και την ανάγκη τους να βιώσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων όπως αρμόζει. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαινα κατά την εορταστική περίοδο στην λογική της στείρας αντιπαράθεσης που διακατέχει τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος έκρινε σωστό να εκδώσει συκοφαντικό δελτίο τύπου πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Αναλόγως την αντίληψη και η συμπεριφορά! Προς απάντηση, παραθέτω την ομιλία μου κατά την συνεδρίαση του απολογισμού πεπραγμένων. Τελεία!

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό 2017 ο οποίος καταψηφίστηκε από την μειοψηφία, μείζονα και την ελάσσονα, υποχρεούμαι να αναφερθώ διότι ο προϋπολογισμός είναι το κύριο εργαλείο που χρειάζεται ο Δήμος για την κάθε είδους παροχή υπηρεσίας προς τους πολίτες. Η ελάσσονα δεν ψήφισε λόγω πολιτικής πεποιθήσεως όπως δήλωσε. Η μείζονα εκτιμώ, λόγω ανευθυνότητας. Διότι πως αλλιώς να χαρακτηριστεί η θέση της “ψηφίζω μόνο τις υποχρεωτικές δαπάνες και καταψηφίζω τα υπόλοιπα….”. Δεν εξήγησαν όμως πως θα πληρωθούν έστω οι υποχρεωτικές δαπάνες αφού δεν ψήφισαν ούτε τα έσοδα. Δεν εξήγησαν επίσης πως θα παρασχεθούν οι υπόλοιπες υπηρεσίες στους πολίτες και κατά συνέπεια πως θα λειτουργήσει ο Δήμος. Και βέβαια δεν αναρωτήθηκαν τι ρόλο θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2017 αφού θα έχει δεμένα τα χέρια χωρίς προϋπολογισμό. Μοναδικό τους μέλημα είναι η ειρωνεία και οι τρικλοποδιές. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι εις βάρος της πλειοψηφίας αλλά των δημοτών και του τόπου που φιλοδοξούν μάλιστα να διοικήσουν. Ας φροντίσει λοιπόν ο αρχηγός τους να διορθώσει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του ώστε να φέρει επάξια τον τίτλο του αρχηγού και ύστερα να ονειρεύεται αξιώματα τα οποία απαιτούν ήθος και αξιοπρέπεια.

Αγαπητοί δημότες, ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πιο σφιχτός από κάθε προηγούμενη χρονιά. Σας λέμε ξεκάθαρα και υπεύθυνα ότι με δυσκολία θα καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις. Ό,τι βιώνει ο καθένας στο σπίτι του, ισχύει και για τον Δήμο. Εμείς δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και διεκδικούμε ό,τι δικαιούμαστε ως Δήμος, προς κάθε κατεύθυνση. Δύναμή μας είναι η δική σας εμπιστοσύνη και κατανόηση και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ως προς το πρόσφατο δελτίο τύπου του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρόνη, με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, όχι της πρωτοφανούς εξύβρισης στο πρόσωπό μου από τον τίτλο έως την τελευταία λέξη -αυτό είναι σύνηθες για τον κ. Χρόνη- αλλά της χρονικής στιγμής που επέλεξε να το δημοσιεύσει. Δηλαδή, την παραμονή των προγραμματισμένων από τον Δήμο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης. Ίχνος σεβασμού στους θεσμούς αλλά και ίχνος σεβασμού στην ιστορία μας, στους προγόνους μας, στον τόπο μας, από έναν άνθρωπο που φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος Δήμαρχος Επιδαύρου. Προφανώς στον οπτικό του ορίζοντα υπάρχει μόνο η καρέκλα της εξουσίας και λίγη σημασία έχει ο δρόμος που θα ακολουθήσει για να φτάσει σε αυτήν.

Επειδή το περιεχόμενο του δελτίου αυτού διασπείρει πανικό στους ανθρώπους που έχουν διατελέσει ή διατελούν σήμερα μέλη των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Επιδαύρου και ως εκ τούτου τους αφορά άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει, οφείλω καταρχάς να διαβεβαιώσω άπαντες ότι είμαι αυστηρός σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών, έχω πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Ως προς την σχετική αλληλογραφία η οποία διενεργείται με εμπιστευτική επισήμανση:

1. στις 25/10/2016 ζήτησα με έγγραφο από την Αποκ/νη Δ/ση Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου-Τμήμα Δ/κού-Οικ/κού Ν. Αργολίδας, την διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου και στις δύο Σχολικές Επιτροπές, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 232-234 του Ν. 3852/2010 και των άρθρων 141-144 του Ν. 3463/2006, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες που τυχόν θα προκύψουν.

2. στις 26/10/2016 η προαναφερόμενη υπηρεσία διαβίβασε το έγγραφο στην προϊσταμένη της αρχή που εδρεύει στην Πάτρα και κατόπιν μεταξύ τους αλληλογραφίας, μας κοινοποιήθηκε το από 2/12/2016 έγγραφο με το οποίο το αίτημα διαβιβάστηκε στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Έκτοτε αναμένουμε απάντηση.

3. τα στοιχεία των απολογισμών βρίσκονται στην διάθεση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επειδή το θέμα των Σχολικών Επιτροπών είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο ως προς τους χειρισμούς όσο και ως προς τα λεγόμενά μας, σας καλώ κ. Χρόνη να “βουτάτε” την γλώσσα σας στο μυαλό σας πριν μιλήσετε είτε προφορικά είτε γραπτά για ό,τι αφορά σε αυτό, όχι για να αποσιωπηθεί οτιδήποτε αλλά για να αποδείξετε και εσείς έμπρακτα, την καλή σας πρόθεση να συμπαρασταθείτε στους ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Σταματήστε λοιπόν την τρομολαγνεία διότι επηρεάζει αρνητικά την εξελικτική πορεία της διαδικασίας των ερευνών. Σκοπός αυτή την στιγμή είναι να αποδοθεί η ευθύνη εκεί που πρέπει, προκειμένου να προστατευτούν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και να αποκατασταθεί η αλήθεια».