Η Ελληνική NASA και η Διαστημική Πύλη Καλαμάτας
Την Eλληνική Διαστημική Υπηρεσία, ιδρύει με νομοσχέδιο, που καταθέτει άμεσα στη Βουλή, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία θα έχει μορφή ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) και θα καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της Ελλάδας στον τομέα.
Με την εκτόξευση φέτος, του δορυφόρου Hellas Sat, δημιουργούνται εμπορικές ευκαιρίες οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, θα αξιοποιηθούν από μια εταιρεία διαστημικής πολιτικής, αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το ΕΚΔΕ αναμένεται να αναλάβει τη μίσθωση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- των διαθέσμιων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές). Επίσης, θα αξιοποιηθούν ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, παρακολούθησης της Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης κ.α.
Το ΕΚΔΕ, θα διασυνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα διασυνδέσει την έρευνα με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, την διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την διαστημική έρευνα και τεχνολογία.
Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σημείωσε ότι «πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μην διαθέτει σήμερα, διαστημική υπηρεσία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων ″απεμπολήσαμε″ ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός.
Άνοιξε η όρεξη για την Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας
Ευόδωση μιας ακόμα κεντρικής πολιτικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης την ανακοίνωση δημιουργίας της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά.
“Πρόκειται για την υιοθέτηση των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε από το 2013, όταν για πρώτη φορά στη χώρα κάναμε λόγο για τα γεωστρατηγικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, θέτοντας σε όλες τις Κυβερνήσεις ως πρώτη προϋπόθεση τη δημιουργία Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να εισακουστούμε.
Χαιρόμαστε γιατί όταν θέσαμε εκ νέου το ζήτημα αυτό στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, ο οποίος θα το μετέφερε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά, επιτέλους έγινε αντιληπτή η σημασία δημιουργίας εθνικού φορέα για το διάστημα, τόσο για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, όσο και για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Είχαμε μάλιστα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία, όσο και για τη δομή του οργανισμού αυτού, ώστε να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να εκμεταλλευτεί τόσο σε πολιτικό, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο τις δυνατότητες που προσφέρει η διαστημική επιστήμη.
Είχαμε επίσης επισημάνει την αντιφατική συνθήκη, ως χώρα να συμμετέχουμε με σημαντικές δαπάνες στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα Gallileo, που αφορά τη διαστημική επιστήμη, αλλά να μην είμαστε δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με εδραία την πεποίθησή της για τις απαιτούμενες ρηξικέλευθες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδά της, ήταν ο μόνος εθνικός φορέας που συνεργάστηκε με το επίσημο ινστιτούτο του ΝΑΤΟ, Von Karman for Fluid Dynamics, για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης, επίσης από το 2014, καλύπτοντας από τους δικούς της και μόνο πόρους το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας.
Καλούμε την Κυβέρνηση, αφού έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα, να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε, αφενός, να αξιοποιηθεί η εμπειρία της και το δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει και, αφετέρου, να ενστερνιστεί το σχέδιό της για τη δημιουργία Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, το οποίο αποτελεί μεγάλο όραμα της Περιφέρειας και αναπτυξιακό εργαλείο κομβικής σημασίας για όλη τη χώρα”.