Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και CERN συμπράττουν
Σε μια νέα επιτυχία προχωρά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επιβεβαιώνοντας ακόμη περισσότερο τη στενή και ουσιαστική του συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο CERN. Η επαφή μεταξύ των δύο ιδρυμάτων ξεκίνησε το 2013, επισημοποιήθηκε το 2015 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, και συνεχώς επεκτείνεται.
Αυτή τη φορά, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 3rd ATTRACT TWD Symposium in Detection and Imaging, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στην Τρίπολη. Η διοργάνωση θα φέρει στην Τρίπολη μερικούς από τους σημαντικότερους επιστήμονες και επιχειρηματικούς ηγέτες της Ευρώπης.
Το ATTRACT είναι μια νέα, ανοιχτή, πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών αισθητήρων και απεικόνισης υψηλής απόδοσης για την αγορά – μέσα από μια διαδικασία συν-καινοτομίας μεταξύ ευρωπαϊκών ερευνητικών ινστιτούτων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), εταιρειών και πανεπιστημίων. Μερικοί από τους επιστημονικούς ηγέτες της Ευρώπης, περιλαμβανομένου του CERN και των European Southern Observatory, European Synchrotron Radiation Facility, European Molecular Biology Laboratory, European Industrial Research Management Association – ενώνουν τις δυνάμεις τους με οργανισμούς όπως οι European Industrial Research Management Association, Aalto University, ESADE Business School, European, X-Ray Free-Electron Laser και Institut Laue-Langevin με στόχο τη δημιουργία νέων επιστημονικών και εμπορικών προϊόντων, επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οργανώνεται το 3ο συμπόσιο τάσεων, επιθυμιών και οραμάτων (trends, wishes and dreams) για να αναζητηθούν οι απαντήσεις σε ερωτήματα όπως ποιες νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν έως το 2025 και τι νέες ευκαιρίες ανοίγονται για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν περιορίζεται στη διοργάνωση του συνεδρίου. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι υπεύθυνο και για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας/πληροφοριακού συστήματος, του e-ATTRACT, μέσω του οποίου θα γίνει η επιλογή και διαχείριση των σχετικών έργων.
Το προεδρείο της διοργάνωσης του συνεδρίου αποτελείται από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και τον Επίκουρο Καθηγητή Μανόλη Γουάλλες, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) που έχει αναλάβει το συντονισμό της προσπάθειας.