ΕυρώπηΑρχείο

Ταγιάνι: Σημαντική η ενότητα στην ΕΕ

Στη πρώτη του ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής ως πρόεδρος του ΕΚ, ο Αντόνιο Ταγίανι μίλησε για την ενότητα στην ΕΕ. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ μπορούμε να δούμε πόσο σημαντική η ενότητα στην ΕΕ», είπε στους ευρωπαίους ηγέτες κατά την έναρξη της Συνόδου, την Πέμπτη 9 Μαρτίου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει όχι να αποδυναμωθεί. Όλα τα θεσμικά όργανα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να δώσουν απαντήσεις στους απλούς πολίτες», τόνισε.
 
«Προτεραιότητα της προεδρίας μου είναι να συμβάλει στην επανασύνδεση της Ευρώπης με τους πολίτες της», είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι, ξεκινώντας την ομιλία του και προειδοποίησε τους αρχηγούς των κυβερνήσεων να αναλάβουν τις ευθύνες τους  και να δώσουν απαντήσεις στις προτεραιότητες των πολιτών, που είναι «η ανεργία, η μετανάστευση, η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος – πρέπει
 
απαραιτήτως να εγγραφούν στην κορυφή της ατζέντας μας», τόνισε.
 
Στον τομέα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε ότι προκειμένου να μειωθεί η ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων, χρειάζεται μια ανταγωνιστική Ευρώπη που θα δίνει προσοχή στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. «Η ενιαία αγορά αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη ευημερίας για τους πολίτες μας. Αλλά δεν έχει ξεδιπλώσει ακόμη όλες τις δυνατότητές της», είπε.
 
«Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αγοράς άμυνας ώστε να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακας και να προαχθεί η διαλειτουργικότητα και η κοινή έρευνα», είπε ο κ. Ταγιάνι αναφερόμενος στην ενίσχυση της κοινής αμυντικής πολιτικής.
 
Το μεταναστευτικό εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους. Ο πρόεδρος του ΕΚ ζήτησε να γίνει μια ισορροπημένη προσέγγιση του ζητήματος: «πρέπει να είμαστε αυστηροί στο θέμα της υποδοχής αυτών που έχουν πράγματι δικαίωμα ασύλου, αλλά και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα χέρια των διακινητών ανθρώπων ή τρομοκρατών. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική πρωτοβουλία η οποία, όχι μόνο θα ενισχύει τον έλεγχο των συνόρων, αλλά θα αντιμετωπίσει επίσης το πρόβλημα στη ρίζα του», είπε.
 
Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με τις χώρες αυτές, «στόχος μας εξακολουθεί να είναι η προσχώρησή τους στην Ένωση», εξήγησε.
 
Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της βιομηχανίας και επεσήμανε ότι οι πολιτικές μας πρέπει να ενισχύουν τη βιομηχανική βάση της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ανοιχτές αγορές:  «σήμερα, περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει καθήκον να διατηρήσει την πορεία της προς μια ανοικτή κοινωνία και ένα ελεύθερο εμπόριο με βάση τη συμμόρφωση με τους κανόνες”, είπε.
 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης. «Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθούν οι λαϊκισμοί είναι να αποδείξουμε με πράξεις ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια Ένωση που παράγει αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ που ξεκίνησε με την ψηφοφορία για τις τρεις εκθέσεις του
 
Κοινοβουλίου – Verhofstadt, Bresso/Brok και Berès/Böge – και με την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής θα πρέπει να χρησιμεύσει για να δούμε τι σημαίνει αυτή η βούληση στην πράξη. Μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα και στο Κοινοβούλιο».