ΕυρώπηΑρχείο

Από τη φάρμα στο πιάτο μας: Ενισχύοντας τους ελέγχους τροφίμων στην ΕΕ

Στο βίντεο η εισηγήτρια Κάριν Κάντεμπας (Σοσιαλιστές, Αυστρία), εξηγεί τα οφέλη των νέων κανόνων.

 

 

Η νέα νομοθεσία στοχεύει στη βελτίωση της ανιχνευσιμότητας των προϊόντων στο σύνολο της αλυσίδας των τροφίμων, στη καταπολέμηση της απάτης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ακεραιότητα της τροφικής αλυσίδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες στοχεύουν σε ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των γεωργικών ειδών διατροφής (έλεγχοι σε τρόφιμα, ζωοτροφές, στην υγεία των φυτών, στα φυτοφάρμακα, στη καλή διαβίωση των ζώων, στη βιολογική παραγωγή, στις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις) και τακτικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Επίσης, επιτρέπουν την ταχύτερη αντίδραση για την αντιμετώπιση κρίσεων και προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες αλλά και βελτίωση της υγείας και της  διαβίωσης των ζώων.

Ασφάλεια τροφίμων στην ΕΕ

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες τροφίμων είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο και βοηθούν στο να είναι ασφαλέστερα τα προϊόντα που διατίθενται στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά  και η συνεχώς αυξανόμενη μακρά και πολύπλοκη αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, δημιουργούν κινδύνους και μπορούν να κάνουν την απάτη να φαίνεται ευκολότερη. Αυτό δημιουργεί τη ανάγκη για συνεχή βελτίωση των ελέγχων σε ολόκληρη την αλυσίδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας ανθρώπων, ζώων και φυτών αλλά και η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Η απάτη στα τρόφιμα αποτελεί κοινή πρακτική αιώνων. Το 2013 τρόφιμα που υποτίθεται ότι περιείχαν βόειο κρέας τελικά περιείχαν κρέας αλόγου (ορισμένα προϊόντα έως και 100%). Τα προϊόντα αυτά είχαν διατεθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Το σκάνδαλο αφορούσε περισσότερο την απάτη τροφίμων και όχι την ασφάλειά τους, ωστόσο έγειρε ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων.

«Φυσικά αυτός ο νόμος στοχεύει στην πρόληψη τέτοιων σκανδάλων αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα: οι Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα στη καλύτερη δυνατή υγεία, το ίδιο και τα ζώα και τα φυτά. Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε αυστηρούς και καλούς ελέγχους σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε η εισηγήτρια του ΕΚ Καρίν Κάντενμπας (Σοσιαλιστές, Αυστρία).

Η ψηφοφορία για τους νέους στην ολομέλεια του ΕΚ πραγματοποιείται την Τετάρτη (15/03) και αν εγκριθούν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το τέλος του 2019.