Παπαδημούλης: Ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο
Την εναρκτήρια ομιλία στην Ευρωπαϊκή Ημερίδα με τίτλο το «Ενεργειακό Σχέδιο της ανατολικής Μεσογείου», που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ημερίδα με τίτλο ” EastMed Energy Roundtable” συμμετείχαν σημαντικοί φορείς, εταιρείες από το χώρο της ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι της Κομισιόν.
Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και το ευρύτερο Ενεργειακό Σχέδιο στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν ορισμένοι από τους άξονες που παρουσίασε στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης.
Ακολουθεί ο εναρκτήριος λόγος που εκφώνησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Συνέδριο:
«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την πρόσκλησή τους να συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση.
Η Ενέργεια αποτελεί βασικό τομέα της πολιτικής, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι, μέσα από τη συζήτηση για την ενεργειακή αγορά, στην πραγματικότητα μιλάμε για οικονομία, γεωπολιτικές ισορροπίες, πολιτικές συνοχής, δυναμικό των υποδομών, αλλά επίσης και για το περιβάλλον.
Στη μακρόσφαιρα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ολόκληρη η περιφέρεια, παραδοσιακά, χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις και την αστάθεια. Η τριμερής συνεργασία που προωθούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο, θα αυξήσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις και πάνω απ’ όλα, θα αποδείξει ότι η Ενέργεια μπορεί να γίνει ένα πεδίο πολιτικής όπου πολλοί διαφορετικοί παίκτες μπορεί να έχουν αμοιβαία οφέλη.
Η συνεργασία αυτή έρχεται επίσης σε αντίθεση με τον αρνητικό ρόλο που δυστυχώς, αυτή την περίοδο, παίζει η Τουρκία στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Η πολιτική ηγεσία της Άγκυρας θα πρέπει να κατανοήσει ότι η στενή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και να συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων της. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους εμείς, στην Ελλάδα και στην ΕΕ, δουλεύουμε διαρκώς ώστε να έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία.
Για τον σκοπό αυτό, το ευρύτερο Ενεργειακό Σχέδιο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει πολλαπλό ρόλο και να επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες. Η οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού διαδρόμου θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία και θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Ενεργειακό Σχέδιο της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης προς τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων και της προσφοράς. Η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν προμηθευτή φυσικού αερίου, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες συνεργειών της. Το Ενεργειακό Σχέδιο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο και ανταγωνιστικό, σε σύγκριση με άλλες επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης, κάτι που καταδεικνύει τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει προς αυτό το έργο.
Θα αναβαθμίσει επίσης την περιφερειακή θέση της Κύπρου και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό και εμπορικό κέντρο, με την τελευταία να γίνεται το σημείο εισόδου στην ΕΕ για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδα στη Μεσόγειο, ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων σε περιοχές που σχετίζονται επιχειρηματικά με την ενέργεια.
Στη μικρόσφαιρα και τον ρόλο της Ελλάδας στον ευρύτερο ενεργειακό διάλογο, επιτρέψτε μου να περιγράψω μόνο κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές, στις οποίες η Ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στην ελληνική οικονομία, φέροντας την προστιθέμενη αξία που λείπει και το συγκριτικό πλεονέκτημα και κάνοντας την αγορά ενέργειας έναν παράγοντα δίκαιης ανάπτυξης.
Μια ισχυρή αγορά ενέργειας προϋποθέτει και ισχυρή διοίκηση. Χρειάζονται επίσης επενδύσεις. Η σταθερότητα, η αντοχή και η μακροπρόθεσμη στρατηγική είναι οι βασικοί συντελεστές για ένα βιώσιμο σχέδιο, το οποίο θα έχει ως στόχο να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.
Οι εθνικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας θα πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη. Είναι η πιο Νοτιοανατολική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά (πολλά από αυτά απομονωμένα) και έχει περιορισμένη πρόσβαση σε διασυνδέσεις δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Χρειαζόμαστε να αναβιώσει ένα μοντέλο με βάση το λιγνίτη; Πρέπει να εξαρτάται μόνο από το πετρέλαιο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;
Τα προαναφερθέντα μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ανοικτή. Η Ελλάδα οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά Περιβαλλοντικά Πρότυπα και γι’ αυτό έχει μειώσει τη χρήση λιγνίτη κατά 40% και τις εκπομπές CO2 κατά 31%, κατά την περίοδο 2005-2015. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, μπορούμε να κατανοήσουμε τις επενδυτικές προοπτικές των μη παραδοσιακών μορφών ενέργειας.
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, μέσω των επενδύσεων στον τομέα της Ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, πάνω από 66.500 νέοι επιστήμονες, εργαζόμενοι και μηχανικοί μπορούν να αποφύγουν να μεταναστεύσουν, έχοντας βρει δουλειά στον τομέα της Ενέργειας έως το 2030.
Αγαπητοί συνάδελφοι, τα δεδομένα που έχουμε είναι πολλά, αλλά η ιδέα είναι μία: Οφείλουμε να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, με τη δημιουργία ενός ενεργειακού τομέα ισχυρού, που θα παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας και Ενέργεια για τις κοινωνίες μας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι μια συλλογική προσπάθεια και είναι μια Ευρωπαϊκή αλλά και εθνική προσπάθεια. Σας ευχαριστώ».