ΠολιτικήΑρχείο

Η αλήθεια για τον ανάβαλο

Ο Γιάννης Μανιάτης έκανε με αφορμή την επίσκεψη Αποστόλου και τα όσα είπε για τον ανάβαλο κάνει λόγο για παραποίηση της αλήθειας, αναφερόμενος επίσης στο ενεργειακό κόστος άδρευσης.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Αργολίδας: «Η υποχρεωτική μου απουσία στο εξωτερικό δεν μου επιτρέπει να παραβρίσκομαι στην επίσκεψη του ΥΠΑΑΤ, κ. Β. Αποστόλου, στην Αργολίδα. Οφείλω, όμως, για μην παραποιείται η αλήθεια, ειδικά μετά τη μόνιμη πλέον, οικειοποίηση εκ μέρους όχι μόνο της κυβέρνησης, έργων που προώθησε και υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ, για τα θέματα του Αναβάλου και του ενεργειακού κόστους, να υπενθυμίσω τις ακόλουθες απλές αλήθειες:

Για τον Ανάβαλο:

1. Κατά την περίοδο 2004-2009 δεν επενδύθηκε  στον Ανάβαλο ούτε ένα € από το σύνολο των 425 εκατ. € που επενδύθηκαν σε εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

2. Το 2010 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, παρά τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες, ήταν το έτος τομή για την πορεία των έργων του Αναβάλου και αναλυτικότερα:

Α) Επέκταση Αναβάλου προς Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό, Δήμο Μηδέας –    το Μάρτιο του 2010 υπεγράφησαν τα τεύχη δημοπράτησης από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Μπατζελή, για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό, Δήμο Μηδέας». – Το Μάρτιο του 2010, επίσης, διαθέςαμε, μετά από πολλά χρόνια, τα πρώτα 2.500.000 €. για τη συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου Αναβάλου. –  Τον Ιούνιο του 2011 υπογραψαμε τη σύμβαση ύψους 8.200.000 € για επέκταση του δικτύου σε Κουτσοπόδι – Ελληνικό – Μιδέα. – Το Νοέμβριο του 2014 εγκρίθηκαν, επιπλέον, 7.800.000 € για την επέκταση του δικτύου σε Φίχτια, Μοναστηράκι, Μυκήνες. Το έργο αυτό, δύο χρόνια με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρουσιάζει απόλυτη στασιμότητα και καμία εξέλιξη. –     Τον Ιούνιο του 2011 προκηρύξαμε το έργο για την Αναβάθμιση του Αντλιοστασίου & του Φράγματος Αναβάλου, με συνολικό προϋπολογισμό 6.850.000€.

Β) Επέκταση Αναβάλου προς Ερμιονίδα –  Τον Ιανουάριο του 2011 προωθήςαμε τις μελέτες για την επέκταση του Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας, και –   το Μάιο του 2011, ανατέθηκε από το ΥΠΑΑΤ η εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών σε Σύμπραξη Μελετητικών Γραφείων. –  Τον Ιανουάριο του 2015 υπογράψαμε τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 47 εκατ. €. Δ) Επέκταση Αναβάλου προς Επίδαυρο – Τον Ιανουάριο του 2011 αναθέσαμε τις μελέτες για τα «Έργα Μεταφοράς και Διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου Ν. Αργολίδας». – Το Φεβρουαριο του 2014 υπέγραψα ως Υπουργός ΠΕΚΑ το σύνολο των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο του Αναβάλου προς Επίδαυρο, προϋπολογισμού 31.857.000,00 €     – Το Νοεμβριο 2014 εγκρίναμε τους όρους δημοπράτησης κατασκευής του έργου, προϋπολογισμού 31.857.000,00 €. Η σχετική δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στις 17.02.2015 

3. Τον Δεκέμβριο του 2014 εντάξαμε ολόκληρο το έργο του Αναβάλου για πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δίκτυα με 100.000.000€ στην εθνική πρόταση για το πακέτο Juncker, μαζί με άλλα 9 μεγάλα αρδευτικά έργα για όλη τη χώρα. Την πρόταση αυτή ακύρωσε με μεταγενέστερη απόφασή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση ελπίζω η επίσκεψη του Υπουργού να σηματοδοτεί ένα πραγματικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το μεγάλο αυτό έργο ανάπτυξης της Αργολίδας, η ύπαρξη του οποίου οφείλεται στις πρωτοβουλίες που πήραμε την περίοδο 2010-2012. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους άρδευσης Με νομοθετική μου πρωτοβουλία ως Υπουργός ΠΕΚΑ το Σεπτέμβριο του 2014 (ν. 4254/2014) που καταψήφισε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε η δυνατότητα στους αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε με το net metering να μειωθεί το κόστος άρδευσης κατά 60%. Ταυτόχρονα, εντάξαμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ τη χρηματοδότηση με ποσοστό 40%-75% την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε όλη τη χώρα.

Δυστυχώς, σήμερα στον 3ο χρόνο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κανένας νέος δικαιούχος δεν έχει ενταχθεί. Ολόκληρο το πρόγραμμα που θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της χώρας παραμένει στα αζήτητα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών στους αγρότες, την αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια και τη μηδενική ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης οδηγεί τους αγρότες της Αργολίδας και όλης της χώρας στο βάραθρο και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Τα όποια επικοινωνιακά τερτίπια δεν εξαπατούν πια κανέναν αγρότη. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.»