Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ναυπλίου – Άργους
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο έχουν ενταχθεί οι πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους, με προϋπολογισμό πάνω από 8.000.000 €.
Το στοίχημα είναι οι δύο πόλεις να μπορέσουν να σχεδιάσουν κοινά έργα, μέσα από τη διαδικασία του προγράμματος. Να δουν ότι είναι πόλεις απόλυτα συμπληρωματικές. Οι ψευτοαντιθέσεις δημιουργούνται και τεχνικά αναπαράγονται για λόγους λαϊκής κατανάλωσης. Κατασκευάζουμε έναν τοπικό εχθρό για να μπορούμε σε απολογισμούς να κοκορευόμαστε ότι νικήσαμε.
Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του αστικού διπόλου Ναυπλίου – Άργους, σύμφωνα με την πρόταση, είναι η αξιοποίηση της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της περιοχής ως στρατηγικού πόρου για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης με όρους βιωσιμότητας.
Στη δημόσια διαβούλευση για το πρόγραμμα στο Βουλευτικό στις 10-4-2017, η συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και πολιτών ήταν απογοητευτική. Τους δημοτικούς σύμβουλους του δήμου Ναυπλιέων τους μετρούσες με τα δάκτυλα του ενός χεριού.
Η Άλλη Πρόταση στη διαδικασία του διαλόγου κατέθεσε μια πρώτη προσέγγιση, μια σειρά από σκέψεις για την ένταξη έργων.
Στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής αξονικά προτείναμε:
1. Σύστημα απομετάλλωσης των προϊόντων του βιολογικού καθαρισμού (βαρέα μέταλλα) για επανάχρηση των νερών σε χώρους πράσινου των δύο πόλεων (εγκατάσταση παράλληλου δικτύου) και σε αναδασώσεις σε περιμετρικούς λόφους, στα όρια των πόλεων Ναυπλίου και Άργους. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να συμβάλουμε, σ΄ ένα βαθμό, στα αντιπλημμυρικά μέτρα. (Προβλήματα της κλιματικής αλλαγής φαινόμενο θερμοκηπίου).
2. Υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης από το ΕΜΠ για την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης και του υγροβιότοπου μεταξύ Ναυπλίου και Ν. Κίου, με τη δημιουργία πεζόδρομου, ποδηλατοδρόμου, παρατηρητηρίων για τα πουλιά και τη λήψη μέτρων προστασίας.
3. Μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας από το φωτισμό δημόσιων χώρων π.χ. κάστρα Ακροναυπλίας, Παλαμηδίου και Λάρισας.
4. Μελέτη και υλοποίηση προγράμματος τοπικών φραγμάτων για συγκράτηση των νερών τοπικών χειμάρρων για εμπλουτισμό του ταλαιπωρημένου αργολικού υδροφόρου ορίζοντα.
Στον τομέα των οικιστικών συνόλων προτείναμε:
Παρεμβάσεις σε δύο χωριά των δήμων που διαθέτουν στοιχεία, ώστε να χαρακτηριστούν ως παραδοσιακοί οικισμοί, η Καρυά δήμου Άργους και το Αραχναίο δήμου Ναυπλιέων.
Στον πρωτογενή τομέα.
Δημιουργία όρων, σε επίπεδο υποδομής, για ένα ψηφιακό δίκτυο πωλήσεων τοπικών προϊόντων σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια, ένα διαδικτυακό παζάρι τοπικών προϊόντων. Έτσι θα μπορούμε να ολοκληρώσουμε, σε επίπεδο νομού, το αργολικό πρωινό ή το αργολικό γεύμα.
Στο τομέα των μνημείων και του Πολιτισμού.
Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Ναυπλίου και Άργους μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα.
Δημιουργία χώρων και υποδομές για περιοδικές εκθέσεις.
Δημιουργία ενός «Βυζαντινού μονοπατιού», που θα ξεκινάει από τα χωριά Χώνικα, Ανυφί, Πλατανίτι, το βυζαντινό μουσείο Αργολίδας στο Άργος, την Αγ. Τριάδα και θα καταλήγει στο μοναστήρι του Αυγού. Έκδοση φυλλαδίου, ειδική ψηφιακή ενημέρωση.