ΆρθροΑρχείο

Γιορτάζουμε την πρωτομαγιά ή τη Βαλπουργία νύχτα;

1 Μάη είναι ημέρα της ταξικής πάλης. Ημέρα που οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για πάγιες αλλά και για επίκαιρες διεκδικήσεις. Θα μου πείτε ότι ξαναγράφω πράγματα χιλιοειπωμένα. Το ξαναγράφω όμως γιατί είναι χιλιοξεχασμένα…

 

Το βράδυ 30 Απρίλη προς Πρωτομαγιά, σύμφωνα με τη Δυτική Παράδοση είναι η Βαλπουργία Νύχτα, γιορτάζουν οι… μάγισσες … Ξέρετε. αυτές που καβαλάν το σκουπόξυλο και κόβουν βόλτες στον ουρανό.

 

Φέτος μάλλον οι μάγισσες γιορτάζουν, παρά οι εργαζόμενοι. Αυτό διαπίστωσα… Συμμετείχα στην καθιερωμένη συνέλευση του κλάδου μου, των καθηγητών. Εκ των τριών αριστερών παρατάξεων οι δύο (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, αγνώστου ταυτότητος πλέον) επικεντρώθηκαν στα σοβαρά μας προβλήματα … την θρησκευτική ελευθερία και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγιση …. Τι ζητάμε και πως διεκδικούμε τους μισθούς και τις συντάξεις, που μας κόβουν, δεν το είπαν … Δεν είναι του παρόντος!!! Αυτό σίγουρα είναι μαγική εικόνα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ταξικός συνδικαλισμός.

 

Συμμετείχα και στην ημερίδα για το Αγροτικό που οργάνωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΔΗΣΟ) στο Εργατικό Κέντρο, τη Δευτέρα του Θωμά. Σε γενικές γραμμές σωστή κατεύθυνση … Στηρίζουμε νέου τύπου παραγωγικούς Συνεταιρισμούς (κάτι μεταξύ ομάδας Παραγωγών και Ανώνυμης Εταιρίας)… Όμως όπως πολλοί φώναξαν αποκάτω ότι με αυτή τη φορολογία και με αυτές τις υποχρεωτικές εισφορές δεν μένει τίποτε… Άλλη μαγική εικών… θα ξαναζωντανέψουμε την ύπαιθρο και θα αφήσουμε να ισχύει το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου!!!!! Και με αυτές τις εισφορές ο αγρότης θα θελήσει να συνεταιριστεί εκ νέου!!!!

 

Τρίτη μαγική εικών … Ο ΣΥΡΙΖΑ την μια καταγγέλλει το παγανιστικό, ειδωλολατρικό, αναχρονιστικό, αντιδιαφωτιστικό, απατεωνιστικό και ένα σωρό άλλα παρόμοια, Άγιον Φως… Και την άλλη οι εκπρόσωποί του με τη λαμπαδίτσα τους ποζάρουν στις θέσεις των επισήμων…

 

Τετάρτη και τελευταία μαγική εικών … εν όψει της συγκροτήσεως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης … θα πρέπει να αναδιανεμηθούν οι καρέκλες … αποτέλεσμα ορισμένα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να εκδηλώνουν αντιδράσεις … γιατί κάποιες καρέκλες πρέπει να δοθούν και στους υπολοίπους της συμπαράταξης … Θα πειθόμουν ότι ήθελαν «ανοιχτό συνέδριο» όπως ισχυρίζονται αν – έστω και μια φορά – είχαν δεχτεί να εκφρασθεί ελεύθερα η βάση του Κινήματος … Τα 1.000.000 μέλη του 2004, έγιναν 70.000 το 2015, γιατί ποτέ δεν ρωτήθηκαν για την εφαρμοζόμενη πολιτική… Γιατί το 2012, υποχρεώθηκαν τα μέλη (απείχα) να εγκρίνουν τον εκλεκτό των ηγετικών κύκλων, που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει κατά τα δύο τρίτα το κόμμα του και ο ίδιος να εισπράξει 300.000 ευρώ (φανερά και νόμιμα από τους υπουργικούς του μισθούς). Δεν μπορεί… Είναι μαγική εικόνα, αυτοί οι τύποι να μιλούν για δημοκρατία …

 

Πάντως αφίσα ή σύνθημα σε τοίχους του Ναυπλίου και του Άργους, για την Εργατική Πρωτομαγιά δεν είδα (κάποια μικρή παρουσία του ΠΑΜΕ – μικρότερη από κάθε άλλη φορά- περνά μάλλον απαρατήρητη). Δεν είναι μαγική εικόνα αυτή. Είναι η εικόνα που αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την προδοσία των ηγεσιών απέναντι στους εργαζόμενους … Μην σας ενοχλεί λοιπόν, το γεγονός ότι πολλοί θα πάνε στην Καραθώνα, να φάνε τουλάχιστον τα σουβλάκια που θα μοιράσει ο Δήμος και το Εργατικό Κέντρο… Δεν φταίει ο λαός, οι ηγεσίες φταίνε.

 

Συμπέρασμα : Μάλλον την Βαλπουργία Νύχτα γιορτάζουμε και όχι την Εργατική Πρωτομαγιά.

 

 

ΥΓ1 Διάλεξα για εικονογράφηση τις δύο αφίσες που αλίευσα στο διαδίκτυο … Την πρώτη είναι σαφές γιατί … και ήλιο έχει και σφυροδρέπανο… Τη δεύτερη γιατί… οι μάγισσες γλεντάνε με τα σκουπόξυλο και δεν χρειάζονται κότερο.

 

ΥΓ2 Συμπληρώνονται και 41 χρόνια από την δολοφονία του Αλέκου Παναγούλη … μέσα στην διαμορφωνόμενη κατάσταση δεν μπορούμε παρά να πούμε «Ευτυχώς, εσένα σε σκότωσαν νωρίς».

Τόλης Κοΐνης