ΡεπορτάζΑρχείο

Εγώ είμαι ο Διομήδης, βασιλιάς του Άργους, μνηστήρας της «Ωραίας Ελένης»

Χρόνια τώρα με απανωτά δημοσιεύματα ο έντυπος «Αναγνώστης Πελοποννήσου» προσπαθεί να αναδείξει τον Αργείο Τρωικό Ήρωα και Βασιλιά του Άργους Διομήδη.

 

Η εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στον χώρο του αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, ίσως κάνει το φερόμενο σαν άγαλμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού να αναφωνήσει με αγανάκτηση:

«Τέλος στην καπήλευση του σώματός μου, εγώ είμαι ο Διομήδης, γιος του Τυδέα και της Δηιπύλης, ανιψιός του Ηρακλή, που αφιέρωσα το Τρωικό Παλλάδιο στην Λάρισα του Άργους, στον Ναό της προστάτιδας της πόλης Αθηνάς. Εγώ που τραυμάτισα τον Άρη, αποκεφαλίστηκε άνανδρα ο ανδριάντας μου από τους Ρωμαίους και το άγαλμα μου που μου αφιέρωσε η πόλη μου, το Άργος και θύμιζε στους εχθρούς της την δύναμή της το οικειοποιήθηκε ο Αδριανός. Ήρθε η στιγμή Αργείοι να με αποκαταστήσετε. Να αποκαταστήσετε την μνήμη και την αίγλη της πόλης».

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε φωτογραφία του Αγάλματος του Διομήδη για να συγκριθεί με το προφασιζόμενο σαν άγαλμα του Αδριανού.

Η στάση του σώματος, το θηκάρι και η κίνηση προς το ξίφος είναι χαρακτηριστικές για τον Διομήδη. Ίσως ο Αδριανός να χρησιμοποίησε στο Άργος το σώμα του Αργείου Ήρωα, όμως ήρθε ο καιρός να αποκατασταθεί ο Διομήδης και η πόλη να τον τιμήσει μα αντίστοιχο άγαλμα όπου θα τοποθετηθεί και το πρόσωπό του για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του.