ΆρθροΑρχείο

Ποτέ τις Κυριακές

Του Άκη Ντάνου

ΠΟΛΥ ΛΟΒΙΤΟΥΡΑ έχει πέσει στην Ελλάδα των άφραγκων για την αύξηση του καταναλωτικού ωραρίου των καταστημάτων αν είναι δυνατόν όλες τις Κυριακές του χρόνου πέρα από τις ήδη θεσμοθετημένες και πέρα απ ότι ισχύει σε τουριστικές περιοχές. Η εισβολή των πολυεθνικών έχει στόχο να σβήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να αυξάνει τις θέσεις εργασίας και μετά κυλώντας τις υπερωρίες των εργαζομένων σε ρεπό.

ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΔΕΣ και τα εργατικά συνδικάτα της Αργολίδας, τρομάρα μας δύο έχουμε, ποιούν την Νίσσα αν δεν παραπέμπουν στο να «γίνουμε ευρωπαίοι» αποδεχόμενοι την εργασία τις Κυριακές. Ούτε καν η εκκλησία μας, σε αντίθεση με την καθολική που αντέδρασε αμέσως, ξεχνώντας πως οι Κυριακές δεν είναι για τον μαμμωνά αλλά για τον Θεό. Τι λένε όμως τα γερμανικά συνδικάτα για την κυριακάτικη απασχόληση: «Μπορώ μόνο να χαιρετήσω τη δικαστική επιδίωξη του συνδικάτου εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Verdi για απαγόρευση της κυριακάτικης εργασίας, διότι δεν χρειάζεται κανείς την απόλυτη παράταση των ωραρίων. Με την κυριακάτικη εργασία δεν θα πουληθεί ούτε ένα πουλόβερ παραπάνω, ο τζίρος απλώς θα κατανεμηθεί σε μεγαλύτερα ωράρια», είπε Ράινερ Χόφμαν, πρόεδρος της «Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων» (DGB), σε συνέντευξή του στην πρωτομαγιάτικη έκδοση της εφημερίδας του Έσσεν «Westdeutsche Allgemeine Zeitung».

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ το DGB «συντάσσεται απολύτως με τις εκκλησίες», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Η Κυριακή πρέπει να είναι αργία -εκτός από τομείς όπως η υγεία ή η εσωτερική ασφάλεια, στους οποίους δεν είναι εφικτό- διότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται ανάπαυση. Δεν παρακολουθούμε τυχαία εδώ και χρόνια τις απουσίες λόγω ψυχικών νοσημάτων, συχνά από την υπερβολική εργασία. Δεν είναι επομένως σκόπιμο να συζητά κανείς για έβδομη ημέρα εργασίας», πρόσθεσε ο Γερμανός συνδικαλιστής. «Είναι βέβαια κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα ενδιαφέρονται να κερδίσουν μερικά ευρώ παραπάνω λόγω των κυριακάτικων προσαυξήσεων, αλλά η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η κατάργηση της χαμηλά αμειβόμενης εργασίας. Η Γερμανία είναι δεύτερη στο θέμα αυτό στην Ευρώπη μετά την Λιθουανία. Το 22% των εργαζομένων κερδίζουν λιγότερα από 9,60 ευρώ την ώρα. Αυτό απασχολεί τους πολίτες», τόνισε ο Ράινερ Χόφμαν.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της κυριακάτικης αργίας μου φέρνει στην μνήμη ένα περιστατικό γύρω στο 1890 στην Πάτρα, όταν το εργατικό κίνημα επηρεασμένο από τους αναρχικούς της εποχής διεκδικούσε την Κυριακή ως ημέρα αργίας και ξεκούρασης. Καραγκιοζοπαίχτης της εποχής θέλοντας να ικανοποιήσει τον φίλο του αργείο αναρχικό Δ. Μάτσαλη, έβαλε στα λόγια του Καραγκιόζη να διεκδικεί από τον Πασά στην υπηρεσία του οποίου δούλευε, την αργία της Κυριακής, απειλώντας με απεργία. Μόλις άκουσαν τις λέξεις απεργία και αργία τα καρακόλια, μπούκαραν πίσω από τον μπερντέ και συνέλαβαν μπρος στα μάτια μικρών και μεγάλων τον καραγκιοζοπαίχτη ως αναρχικό που παρότρυνε δια του Καραγκιόζη τους πολίτες σε πράξεις βίας.