ΚοινωνίαΑρχείο

Δύο νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από τον μεγάλο σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Κω

Τον εφιάλτη έζησαν οι κάτοικοι της Κω, με τον απολογισμό της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1:31 τα ξημερώματα μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού, να είναι τραγικός.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κω από τον σεισμό, πληροφορία που επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης, ενώ πάνω από 100 φέρεται να είναι οι τραυματίες σύμφωνα με μαρτυρίες, καθώς ο σεισμός, μεταξύ άλλων, προκάλεσε την πτώση οροφής μπαρ την ώρα που οι θαμώνες διασκέδαζαν αμέριμνοι.

Ο σεισμός ταρακούνησε όλα τα Δωδεκάνησα, αλλά και βορειότερα τη Σάμο τρομοκρατώντας τους κατοίκους των νησιών με αρκετούς να βγαίνουν στους δρόμους υπό τον φόβο ισχυρών μετασεισμών, ενώ προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια και σπίτια στο νησί της Κω.

Σεισμός Κως

Πολύ σοβαρή είναι η ζημιά ακόμα και σε εμβληματικά μνημεία του νησιού, σε κεντρικότατα σημεία. Συγκεκριμένα κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Μάλιστα, η θάλασσα «φούσκωσε» και πλημμύρισε την προκυμαία του νησιού. Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros.

Σεισμός Κως

Ήδη ανακλήθηκαν όλες οι άδειες γιατρών στην Κω, ενώ στο νησί μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Στην Κω μεταβαίνει εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 και o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τραυματίες πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρόδο, ενώ να σημειωθεί πως τον κύριο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός 5,1 ρίχτερ και μετασεισμοί που ξεπερνούν τα 4 ρίχτερ.

Πηγή βίντεο: aegeanews