ΕκδηλώσειςΑρχείο

Διάλογος για τον Καβάφη στο Ναύπλιο

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας μας προσκαλούν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 19.15 στο Βουλευτικό σε έναν διάλογο για τον Αλεξανδρινό ποιητή με αφορμή  το βιβλίο «Καβάφης, Τα ποιήματα, Δημοσιευμένα και Αδημοσίευτα», σε επιμέλεια του κ. Δημήτρη Δημηρούλη (εκδόσεις Gutenberg).

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματα του Καβάφη στην πρωτογενή τους μορφή σε μια έκδοση που περιέχει, μεταξύ άλλων,  εκτενή εισαγωγή με κέντρο τον βίο και το έργο του ποιητή, χρονολόγιο που καλύπτει με αφθονία πληροφοριών το καβαφικό “έργα και ημέραι”, σχολιασμό πραγματολογικό και λεξικολογικό στην ίδια σελίδα ώστε να διευκολύνεται η ανάγνωση.

Διάλογος για τον Καβάφη

Το Πρόγραμμα:

19.15. Έναρξη της εκδήλωσης 

Εισαγωγή- Συντονισμός: Νικόλαος Μπουμπάρης, Φιλόλογος- Ιστορικός

Παρουσίαση της νέας κριτικής έκδοσης, “Κ. Π. Καβάφης:
Ποιήματα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα”,  σε επιμέλεια Δημήτρη Δημηρούλη: Καλλιόπη Καλποδήμου, Φιλόλογος- Θεατρολόγος .

Διάλογος για τον Καβάφη και τον ελληνικό μοντερνισμό:
Δημήτρης Δημηρούλης,  Καθηγητής  Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου. Αγγελική Σπυροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Θεωρίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιλέγουν και θα διαβάσουν επιλεγμένα ποιήματα του Αλεξανδρινού οι φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Άλκηστη Βασιλάκου, Ελπίδα Κομιανού & Αναστασία Κόρδαρη. 

Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό. 

21.15 Λήξη της εκδήλωσης

Ο κ. Δημήτρης Δημηρούλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Tο Φάντασμα της Θεωρίας (Πλέθρον, 1993), O Ποιητής ως Έθνος. Αισθητική και Ιδεολογία στον Γ. Σεφέρη (Πλέθρον, 1997 – Β΄έκδ. Πλέθρον, 2011), O Φοβερός Παφλασμός. Kριτικό Aφήγημα για τα Tρία Kρυφά Ποιήματα του Σεφέρη (Πλέθρον, 1999), Παραλλάξ. Σύμμικτα για τη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα (Ψυχογιός, 2002), Φάκελος Διονύσιος Σολωμός. Η Ανατομία ενός Εθνικού Θρίλερ (Μεταίχμιο, 2003) Εμμανουήλ Ροΐδης. Η Τέχνη του Ύφους και της Πολεμικής (Μεταίχμιο, 2005), και μετέφρασε τα βιβλία των  Thomas Pynchon, H Συλλογή των 49 στο Σφυρί (Ύψιλον, 1986) και Harold Bloom, H Aγωνία της Eπίδρασης (Άγρα, 1989).

Η κ. Αγγελική Σπυροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Θεωρίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ερευνητικός Εταίρος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου διευθύνει το ερευνητικό σεμινάριο ‘Comparative Modernisms’. Στις δημοσιεύσεις της συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: Virginia Woolf, Modernity and History: Constellations with Walter Benjamin (Palgrave-Macmillan: Λονδίνο/Νέα Υόρκη, 2010, Bάλτερ Μπένγιαμιν: Εικόνες και μύθοι της νεωτερικότητας (επιμ., Αλεξάνδρεια, 2007), Culture Agonistes (συνεπιμ., Peter Lang: Οξφόρδη, 2002), Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία (συνεπιμ., Αλεξάνδρεια, 2002). Πρόσφατες εργασίες της δημοσιεύθηκαν, μεταξύ άλλων, στις εκδόσεις: Encyclopedia of Modernism (Routledge), Encyclopedia of Theory (Sage), Dictionary of Modernism   (Edinburgh University Press), και 1922: Literature, Culture, Politics (Cambridge University Press, 2015).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.