ΡεπορτάζΑρχείο

14 μήνες στον πρωτεργάτη της κλοπής και 10 στον κλεπταποδόχο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Α» τα ιστορικά αρχεία του Άργους φέρεται να έγινε προσπάθεια να πουληθούν από πολίτη εκτός πάσης υποψίας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, για 2000 έως 2500 ευρώ σε εκδοτική εταιρία της Αθήνας που θα τα προωθούσε σε δημοπράτηση. Το δικαστήριο του Ναυπλίου καταδίκασε σήμερα πρωτόδικα τον «ευυπόληπτο πολίτη», αν και απόντα, σε 14 μήνες φυλάκιση και τον εκδοτικό οίκο σε 10, ενώ επιφυλάχτηκε να ζητηθεί η απόδοση των αρχείων στον δήμο Άργους- Μυκηνών.

παλια βιβλια

Σύμφωνα με τον Δήμο Άργους – Μυκηνών, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2014 όταν ο Δήμαρχος κ. Καμπόσος, πληροφορήθηκε την προσπάθεια πώλησης τον σχετικών εγγράφων. «Από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε ότι εκλάπησαν ιστορικά έγγραφα του δήμου κινήθηκε άμεσα το νομικό τμήμα μας και καταφέραμε να ακυρώσουμε την δημοπράτηση όπου θα γινόταν από εκδοτική εταιρεία της Αθήνας. Η πώληση δημοσίων εγγράφων είναι μια εγκληματική πράξη-αυτός ο άνθρωπος- ο οποίος θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, προσπάθησε να πουλήσει την ιστορία του τόπου μας. Ο Δήμος μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και η παρούσα δημοτική αρχή το έχει αποδείξει και στο παρελθόν» είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος.

Από πλευρά δήμου ακολούθησε ένας μαραθώνιος χρονικά ώστε να διασωθούν τα ιστορικά αρχεία. Στις 12 Ιουλίου 2014 με επιστολή του Δημάρχου προς την εκδοτική εταιρεία η οποία θα δημοπρατούσε τα ιστορικά αρχεία του Δήμου μας στις 17 Ιουλίου (5 τόμοι, πρακτικών των ετών 1856-1890) ακυρώθηκε η δημοπράτηση και ζητήθηκε να γνωστοποιηθούν τα πλήρη στοιχεία αυτού που εμφανίστηκε ως κύριος των εν λόγω εγγράφων. Στις 16 Ιουλίου 2014 ενημερώθηκαν οι πολίτες του Δήμου με Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ενέργειες και την αναστολή της δημοπράτησης.

Στην συνέχεια κάλεσε δημόσια ο Δήμος Άργους- Μυκηνών αυτόν το οποίο είχε στην κατοχή του τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου να τα επιστρέψει και δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του Δημάρχου προς την εκδοτική εταιρεία στην δημοσιότητα. Στις 6 Αυγούστου 2014 ο Δήμαρχος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της εκδοτικής εταιρείας όπου και του ζητήθηκε να αναφέρει το όνομα αυτού που του παρέδωσε τα δημόσια έγγραφα με σκοπό την δημοπράτηση και να προσδιορίσει και τον χρόνο της παράδοσης τους . Στις 7 Αυγούστου 2014 με επιστολή του ο κ. Καμπόσος καλεί τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να επιβεβαιώσει και γραπτώς όσα του είπε κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ποιος ήταν αυτός που του παρέδωσε τα ιστορικά έγγραφα; Να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο του παραδόθηκαν και τέλος να επιστραφούν άμεσα στον Δήμο. Η παρούσα δημοτική αρχή οδήγησε την υπόθεση στην δικαιοσύνη και διεκδίκησε με κάθε νόμιμο μέσο την επιστροφή της περιουσίας του Δήμου και την παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.