ΟικονομίαΑρχείο

Ναύπλιο και Πελοπόννησος δεν σπάνε ρεκόρ στα Airbnb

Σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα το 2019, όπως αυτά προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Airbnb και της HomeAway, ανακοινώθηκαν στο συνέδριο BnB Guest 2020, που έγινε στην Αθήνα.

Το Ναύπλιο, παρότι δημοφιλής προορισμός δεν περιλαμβάνεται στις πόλεις με τα περισσότερα Airbnb, αν και στην πόλη έχουν εξαφανιστεί τα διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση.

Κοιτώντας τα σχετικά στοιχεία στο thesparrow, εκτός Αθηνών, η Άνδρος, στην κατηγορία των καταλυμάτων που έχουν ενοικιαστεί από 1-3 μήνες τον τελευταίο χρόνο έρχεται πρώτη με ποσοστό 87%.  Ακολουθούν με την εξής σειρά η Λέσβος με 83%, η Θεσσαλονίκη με 54%, η Καβάλα με 80% και η Νάξος και Μικρές Κυκλάδες με 73%.  Η Αθήνα στη σχετική κατηγορία έχει ποσοστό 49%.

 Airbnb

Όσον αφορά τον αριθμό καταλυμάτων στην Ελλάδα μεταξύ της Airbnb και της HomeAway όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος η Κρήτη είναι μακράν πρώτη στη λίστα και στις δύο πλατφόρμες ακολουθούμενη από την  Αθήνα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την Κέρκυρα στην τρίτη.

Συγκεκριμένα τα ενεργά καταλύματα στην Αθήνα και στις δύο πλατφόρμες (Airbnb και HomeAway) ξεπερνάνε τα 13.634 με 12.213 καταλύματα στην Airbnb και 1.421 καταλύματα στη HomeAway.

Σχετικά με την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, η κα Trusler είπε ότι η Ελληνική πρωτεύουσα ακόμα θεωρείται μια καλή αγορά για να ξεκινήσει κάποιος βραχυχρόνια μίσθωση, διατηρώντας τον βαθμό “Α” ως βαθμολογία αγοράς με το 92% των καταλυμάτων να είναι ολόκληρα διαμερίσματα προς ενοικίαση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που το ποσοστό ήταν στο 88%.

Η Αθήνα έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην εξειδίκευση… Αυτό σημαίνει να υπάρχει διαθεσιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας να ξεκινάει τουλάχιστον από το 50%, άρα οι κρατήσεις ημερολογιακά να ξεπερνάνε το μισό του έτους.”

 Airbnb

Για άλλη μια χρονιά παρουσιάστηκαν με στατιστικά οι 5 περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων ανά ακίνητο (RevPAR Increase).  Η Άνδρος έρχεται πρώτη με 25.02%, δεύτερη η Λέσβος με 19.05%, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 14.18%, η Καβάλα με 4.28% και τέλος η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες με 3.77%.

Σύμφωνα με την κα Trusler “οι περιοχές με μεγάλη ανάπτυξη αυτή τη χρονιά είναι τελείως διαφορετικές με την προηγούμενη χρονιά και αυτό μας δείχνει πόσο ραγδαία αναπτύσσεται η βιομηχανία της βραχυχρόνιας μίσθωσης…. Αυτές τις περιοχές μπορεί να μην τις είχατε καν σκεφτεί αλλά βλέπουμε ότι έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τον τελευταίο χρόνο.”

“Οπότε όταν μιλάμε για κορεσμό της αγοράς στην Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλη η αγορά είναι κορεσμένη.  Αυτό που μπορεί να σημαίνει είναι ότι οι κορυφαίες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αθήνα, αναπτύσσονται γρηγορότερα από την ζήτηση…. Τώρα είναι η ευκαιρία σας να αναγνωρίσετε άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπου μπορείτε να επενδύσετε και να προλάβετε τον ανταγωνισμό πριν τον κορεσμό”.

 Airbnb

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό προσφερόμενων καταλυμάτων και αύξηση των διανυκτερεύσεων, ταυτόχρονα υπάρχει μείωση της πληρότητας και των εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, τα διαθέσιμα καταλύματα αυξήθηκαν από 76.369 σε 94.592, μια αύξηση της τάξης του 23.9%, ενώ ταυτόχρονα η πληρότητα μειώθηκε κατά 15% από 45.4% σε 38.6% και το εισόδημα ανά ακίνητο (RevPAR – Revenue per Active Rental) μειώθηκε από €47.98 σε €43.46, μείωση της τάξης του 9.4%.  Τέλος, το μέσο ημερήσιο μίσθωμα αυξήθηκε κατά 6.5% από τα €105.62 στα €112.48.

Σύμφωνα με την κα Trusler “Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, οδεύοντας προς τον κορεσμό της αγοράς, μια ένδειξη ότι η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης.  Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αλλά σημαίνει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχουν ακόμα πιο “επαγγελματικές” καταχωρίσεις και να παρέχεται μια καλύτερη εξυπηρέτηση και μια συνολική εμπειρία επισκέπτη για να καταφέρετε να ξεχωρίσετε σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.”