ΡεπορτάζΑρχείο

Πόσο πάει το μαλλί για τις παράνομες χωματερές σε Άργος και Ερμιονίδα

Οι δήμοι και οι Περιφέρειες θα πληρώσουν τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Κάνοντας την απειλή ετών πράξη, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προχώρησαν στον επιμερισμό των πρώτων 37,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα πρόστιμα των τριών πρώτων εξαμήνων, και μόλις αυτά υπογραφούν από τον υπουργό Εσωτερικών θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των δήμων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι δήμοι θα πληρώσουν το 40% του προστίμου και το υπόλοιπο 60% η Περιφέρεια, καθώς σε αυτήν είχε μεταβιβαστεί η ευθύνη για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών. Επομένως, το «βάρος» ειδικά για τους πολυπαραβάτες δήμους της Πελοποννήσου θα είναι πιο ελαφρύ. Το πρόστιμο είναι επίσης μισό αν η χωματερή είχε κλείσει αλλά δεν είχε αποκατασταθεί και μηδενίζεται όταν κλείσει η υπόθεση.

Όταν καταδικάστηκε η χώρα μας από το Ευρωδικαστήριο τον Δεκέμβρη του 2014, ο Δήμος Αργους – Μυκηνών διέθετε επτά παράνομες χωματερές, τρεις στις Μυκήνες και από έναν στα δημοτικά διαμερίσματα Κουτσοποδίου, Λέρνας, Αλέας και Αχλαδόκαμπου. Το πρόστιμο που του αναλογεί είναι 840.000 ευρώ. Αντίστοιχα ο Δήμος Ερμιονίδας θα κληθεί να πληρώσει 560.000 ευρώ για τις τέσσερις παράνομες χωματερές του. Τρεις παράνομες χωματερές διέθετε ο Δήμος Επιδαύρου. Τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθουν από την τακτική κρατική επιχορήγηση των Δήμων, αν τελικά υπογραφεί η απόφαση, αφού κάθε υπουργός συνηθίζει να αφήνει την καυτή πατάτα για τον επόμενο…

Πρόστιμα για χωματερές

Σύμφωνα με τον επιμερισμό που πραγματοποίησαν τα υπουργεία, το ανωτέρω ποσό που θα καταβάλει ο κάθε ΟΤΑ είναι 320.000 ευρώ ανά παράνομη χωματερή (80.000 ευρώ ως «συμμετοχή» στο κατ’ αποκοπή πρόστιμο και από 80.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο που η χωματερή παρέμενε ενεργή).

Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία ασκεί ευθέως πίεση και στις 41 περιοχές που ακόμα διαθέτουν ενεργές χωματερές, προκειμένου να καταλήξουν σε μια νόμιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Κάποιοι από αυτούς (και οι δύο προαναφερθέντες) έχουν ήδη δρομολογήσει λύσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα γλιτώσουν το πρόστιμο.

Περισσότερα στο σχετικό άρθρο της Καθημερινής.